САЩ призоваха китайския президент Си Дзинпин да поиска от руския

...
САЩ призоваха китайския президент Си Дзинпин да поиска от руския
Коментари Харесай

САЩ призоваха Си да поиска от Путин да изтегли армията си от Украйна

САЩ приканиха китайския президент Си Дзинпин да изиска от съветския държавен глава Владимир Путин да изтегли армията си от Украйна. Двамата организират във вторник втори кръг от диалози в границите на първото посещаване на Си в Москва от началото на съветската военна експанзия против Украйна.

Вашингтон прикани китайския президент да изиска Путин да “прекрати военните закононарушения ” в Украйна. Говорителят по въпросите на националната сигурност на Белия дом Джон Кърби сподели, че апел за прекъсване на огъня от страна на Пекин не е задоволителен.

“Надяваме се, че президентът Си ще окаже напън върху президента Путин да приключи бомбардировките против украински градове, лечебни заведения и учебно заведение, да приключи военните закононарушения и жестокостите и да изтегли силите си ”, сподели Кърби, представен от Би Би Си.

“Но сме загрижени, че вместо това Китай ще повтори апелите за помирение, което оставя съветските сили вътре в суверенната територия на Украйна. Всяко преустановяване на огъня, което не включва изтеглянето на съветските сили от Украйна, би утвърдило противозаконните завоевания на Русия. ”

Президентите на Китай и Русия и организираха четиричасови “неофициални ” диалози. Руските държавни медии цитираха Си да споделя при идването си, че визитата ще даде “нов подтик ” на руско-китайските връзки. Когато се срещнаха в Кремъл, двамата се поздравиха със “скъпи приятелю ”.

Посещението на Си в Москва идва на фона на задълбочаваща се интернационална изолираност на Москва след началото на нашествието ѝ в Украйна. Преди дни Международният углавен съд (МНС) издаде на съветския президент Владимир Путин за хипотетични военни закононарушения.

Китай е измежду страните, които отхвърлиха да наложат наказания на Русия поради нашествието в Украйна. на резолюции на Организация на обединените нации, които приканват Москва да изтегли армията си от украинската територия.

През февруари Китай разгласява в Украйна, който повтаря съветските опорни точки, в това число обвиняванията към Запада за непровокираното навлизане на Русия в Украйна. Китайският проект приканва за преустановяване на огъня и мирни договаряния, само че не и за евакуиране на съветската войска от Украйна. Кремъл приветства проекта.

Западните съдружници на Украйна подлагаха на критика проекта на Китай и споделиха, че.

Путин сподели при започване на срещата в понеделник, че се отнася с почитание към китайската самодейност и че тя ще бъде тематика на диалозите.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР