САЩ предупредиха да не се пътува до Китай заради разрастващата

...
САЩ предупредиха да не се пътува до Китай заради разрастващата
Коментари Харесай

САЩ предупредиха да не се пътува до Китай

САЩ предизвестиха да не се пътува до Китай поради разрастващата се зараза от ковид и противоречивите ограничения за преодоляването ѝ, съобщи Българска телеграфна агенция. Снощи Държавният департамент още веднъж предложи на жителите си да размислят, в случай че имат намерение да пътуват до Китай.

Американското външнополитическо ведомство предизвестява да не се пътува до Хонконг, Цзилин и Шанхай поради ограниченията против COVID-19, в това число риска от делене на родители от деца. За Хонконг се предизвестява и че има заплаха от произвол при използването на локалните закони.



На всички второстепенни чиновници на консулството на Съединени американски щати в Шанхай е разрешено, в случай че желаят, да си заминат. Това евентуално значи, че работата на консулството там ще бъде прекъсната до второ разпореждане, отбелязва ДПА.

Китай минава през най-тежката си епидемиологична вълна от началото на коронавирусната пандемия преди две години. Сред най-засегнатите обитаеми места са Шанхай, който се намира на централното крайбрежие на Китай, и градовете Шънян и Чанчун в Североизточен Китай. Въведени са широкообхватни ограничавания върху напредването поради китайската политика на нулева толерантност към разпространяването на COVID-19. В трите града живеят общо 38 милиона души.



В Китай всеки инфектиран би трябвало да отиде в болница или в обект за карантиниране. Практиката да се разделят дребни деца от родителите им провокира бурни реакции. В Шанхай управляващите оповестиха, че незаразени родители могат да аплайват за придружители на децата си, които се нуждаят от поддръжка поради изолацията.

Заместник-кметът на града Цзун Мин призна, че оправянето с епидемията в Шанхай е под упованията, съобщи Ройтерс. Той похвали поддръжката от обществеността и труда на работещите на първа линия, макар публичните рецензии против строгите ограничавания, само че добави, че в битката с вируса има какво още да се желае.



"И ние сме на същото мнение по въпросите, които всички повдигат ", сподели Цзун на всекидневен брифинг и добави: "Доста от работата ни се оказва незадоволителна и към момента има огромна празнина по отношение на упованията на всички ни. Ще създадем всичко допустимо да се подобрим ".

Пекин се намеси след неуспеха в първичните дейности на управляващите на Шанхай за уединяване на вируса посредством поетапно затваряне на града. От столицата настояха да се съблюдава националната политика на нулева толерантност към разпространяването на COVID-19 и да не се позволява здравната система да бъде претрупана. На 9 април в Шанхай беше регистриран рекорден брой новозаразени - 23 600.

В града, чието 26-милионно население е сложено под карантина, жителите не престават да недоволстват от дефицит на храна поради липса на доставки и неизясненост по кое време ще завърши затварянето. Властите оповестиха, че през днешния ден ще продължат с всеобщото тестване на популацията и ще облекчат част от противоепидемичните ограничения.

На други места в Китай, като в южния мегаполис Гуанчжоу, в който живеят над 18 млн. души, управляващите обявиха, че ще стартират всеобщо тестване във всичките си 11 административни региона на града, откакто през вчерашния ден бяха открити случаи на ковид.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР