САЩ предлагат финансиране за Украйна чрез печалби от замразени руски

...
САЩ предлагат финансиране за Украйна чрез печалби от замразени руски
Коментари Харесай

Financial Times: САЩ предлагат финансиране за Украйна чрез печалби от замразени руски активи

САЩ оферират финансиране за Украйна посредством облаги от замразени съветски активи, с цел да употребяват по-късно получените милиарди долари за финансиране на Украйна, пише .

Според европейски чиновници сходен проект би разрешил да се привлекат до 40 милиарда евро през идващите 10 години, въз основа на облагите от блокираните активи на Руската федерация в размер на 191 милиарда евро на белгийската платформа Euroclear. В небосвод от 15-20 години приходите могат да доближат 60 милиарда евро.

Заместник-съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Далип Сингх, който дава отговор за интернационалните стопански въпроси, означи, че Вашингтон в този момент би трябвало да изследва „ всички вероятни способи “, с цел да усили оптимално изгодата от „ немобилизираните запаси “ за потребностите на Украйна.

Въпреки това схемата, препоръчана от Съединените щати, повдигна въпроси измежду управляващите на една от огромните страни в Европейски Съюз, само че не беше разкрита. Те попитаха какво ще стане с изплащането на лихвите по към този момент издадени облигации, в случай че украинският спор завърши с кротичък контракт след няколко години и замразените активи да вземем за пример бъдат върнати на Русия. Като гаранция чиновници поканиха страните от Групата на седемте (G7) да работят като гаранти на документите, само че това може да не реши всички проблеми.

Планът на Съединени американски щати ще бъде разискван в коридорите на пролетните срещи на Световната банка и МВФ, както и на годишната среща на върха на Г-7 през юни.

В страните от Г-7, Европейски Съюз и Австралия има към 260 милиарда евро активи на Банката на Русия, които са обект на наказания. По-голямата част от тази сума - към 210 милиарда евро - се държи в Европейски Съюз, в това число парични средства и държавни облигации, деноминирани в евро, долари и други валути. Съединени американски щати са замразили към 5 милиарда $.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР