САЩ предлагат да продадат на Словакия 12 нови щурмови хеликоптера

...
САЩ предлагат да продадат на Словакия 12 нови щурмови хеликоптера
Коментари Харесай

САЩ със сензационна оферта към Словакия, след като предостави МиГ-29 на Украйна

САЩ оферират да продадат на Словакия 12 нови щурмови хеликоптера " Бел AH-1Z Вайпър " (Bell AH-1Z Viper) с отстъпка от 2/3 от цената им, съобщи Ройтерс, като се базира на известие във Facebook на словашкия министър на защитата Ярослав Над.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 9931
Агенцията отбелязва, че това става, откакто Братислава изпрати своите към този момент излезли от приложимост изтребители МиГ-29 на Украйна.

Словашкият министър на защитата сподели, че държавното управление още не е одобрило договорката, съгласно която Словакия ще заплати 340 милиона $ за интервал от три до четири години за пакет на стойност над 1 милиард $. Остатъкът ще бъде заплатен по американската стратегия за задгранично военно финансиране, сподели в известието си Над.

В договорката са включени също елементи, образование и повече от 500 противотанкови ракети " Хелфайър 2 " AGM-114.

Предложението е извънредно преференциално и доста ще усили отбранителния капацитет на Словакия, акцентира Над.

Министърът добави, че наред с предлагането за американското въоръжение, Братислава ще получи и отплата от Европейски Съюз в размер на 250 млн. евро.

Словакия, страна-членка на НАТО от Източния фланг на Алианса, сега не разполага с бойни хеликоптери. Тя извади от приложимост своите изтребители МиГ предишното лято и от този момент разчита на централноевропейските си съседи Чехия, Полша и Унгария за противовъздушна защита. Миналата седмица Словакия стана вторият съдружник на Украйна след Полша, предоставила ѝ изтребители, за които Киев счита, че са от основно значимо значение за отбиване на продължаващата повече от година съветска инвазия.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР