САЩ подкрепят диверсификацията на енергийните доставки в Европейския съюз, дори

...
САЩ подкрепят диверсификацията на енергийните доставки в Европейския съюз, дори
Коментари Харесай

Диверсификацията на енергийните доставки в ЕС е позитивна, дори и с участието на руски компании, според САЩ


Съединени американски щати поддържат диверсификацията на енергийните доставки в Европейския съюз, даже в случай че в нея вземат участие съветски компании. Това е декларирал зам.-държавния секретар по енергетиката Марк Менезис в коридорите на Атлантическия съвет, съгласно РИА Новости. Той акцентира фундаменталния принцип: в Европейски Съюз би трябвало да се появи инфраструктура, която да даде опция за доставки в бъдеще и на американски полутечен природен газ (LNG) в Европа.

„ Вярваме в диверсифициране на инфраструктурата за енергийни доставки. В този район има доста източници на газ. Има „ Газпром “, има доставки на газ от целия свят, има от Норвегия. Ние просто бихме желали там да има задоволително инфраструктура, която да даде опция за доставка на LNG от Съединени американски щати в бъдеще. И несъмнено, в случай че след това се появи инфраструктура, която да понижи цената на газа за европейските сътрудници и съдружници, това ще е добре за всички. Но ние би трябвало да сме уверени, че има инфраструктура, която да даде опция за покупка на LNG от Съединени американски щати “, отговори той на въпрос на публицисти по време на полемика в Атлантическия съвет, какъв точно план за LNG за северната част на Германия поддържат Съединени американски щати. Беше упоменат и планът на съветската „ Новатек “ и белгийската Fluxys.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп в края на октомври изрази удовлетворение от това, че Германия счита да финансира строителството на план за доставка на LNG от Съединени американски щати, без значение от проектите за строителството на „ Северен поток 2 “. За какъв LNG-терминал става въпрос обаче никой не споделя.

Стартът на разискването на тази тематика, както загатва Прайм даде вестник Wall Street Journal. Изданието заяви, базирайки се на свои източници, че канцлерът на Германия Ангела Меркел е предложила на държавна поддръжка от 500 млн.евро на план за строителството на приемен терминал за полутечен природен газ в северната част на страната. По данни на изданието, тя е съобщила тази информация през стеснен кръг от членове на партията.

Неотдавна бе обявено, че взаимно дружество сред съветската „ Новатек “ и белгийската Fluxys е подписало с администрацията на пристанището на Росток в Германия съглашение за наемане на сектор за строителство на LNG за банкет на кораби със междинен тонаж – към 300 хил.тона.

Според отчета на МАЕ - World Energy Outlook, оповестен в понеделник, Русия, Съединени американски щати и някои страни от Африка ще усилят каузи на доставките на международния пазар на полутечен природен газ през 2040 година два пъти спрямо 2017 година - до над 40 %. Инфраструктурата за LNG в света изисква 35 милиарда $ годишни вложения, се споделя в прогнозата.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР