САЩ планират да изпратят на Украйна основния боен танк Ейбрамс“

...
САЩ планират да изпратят на Украйна основния боен танк Ейбрамс“
Коментари Харесай

Скритата истина за Украйна и американските „Ейбрамс“

САЩ възнамеряват да изпратят на Украйна главния военен танк „ Ейбрамс “ в актуалната му настройка M1A2, а не по-старата версия A1, бройки от която са складирани в Европа.

Но 31-те танка, планувани за украинската войска, няма да включват секретния комплект брони, който прави най-новата версия на танка съвсем неуязвима, оповестява „ Политико “, цитирайки свои източници при изискване за анонимност, предава БГНЕС.

Версията А2 има усъвършенствана оптика и ръководство, модифицирана оръжейна командна станция с усъвършенствано прицелване и самостоятелен термовизьор, който разрешава независимо сканиране за цели при всевъзможни метеорологични условия на бойното поле.

Най-радикалните промени са във вътрешността, която е модифицирана, с цел да се възползва от новите технологии. Механизмите за ръководство са цифровизирани, най-много новата осведомителна система, която разрешава на машините да обменят информация непрестанно и автоматизирано и по този начин да си предават цели една на друга. С помощта на новата технология командирите могат бързо да наблюдават местоположението на врага и личните войски, да разпознават вражеските позиции и да обработват артилерийски поръчки.

Но федералната политика на Съединени американски щати не разрешава износа на „ Ейбрамс “ с класифицирани бронирани пакети, употребявани от американската войска, които включват обеднен уран. Съединени американски щати лишават бойните машини от тази секретна ризница, преди да ги продадат на други страни.

Пентагонът възнамерява да даде на Украйна версията А2 в този експортен тип, съгласно един чиновник на защитата и още двама души, осведомени с процеса на логистиката.

Остават въпросителни по отношение на периодите, в които танковете „ Ейбрамс “ могат да бъдат доставени на Украйна. Те се сглобяват единствено на едно място - в държавен цех, ръководен от „ Дженерал Дайнамикс “, в Лима, Охайо. Този цех може да създава по 12 танка на месец, само че сега линията е цялостна с нови поръчки за Тайван и Полша - поръчки, които би било мъчно и евентуално противоречиво да се оставят на назад във времето.

Полша е поръчала 250 танка А2, които ще бъдат доставени до 2025 година, само че в това време получава незабавно 116 танка М1А1, неотдавна пенсионирани от Корпуса на морската пехота на Съединени американски щати. Варшава изиска танковете, с цел да размени бързо 250-те осъвременени Т-72 от руската ера, които подари на Украйна предходната година, а закриването на танковите елементи на морската пехота направи стотици добре поддържани танкове неотложно налични.

През 2019 година Тайван поръча 108 танка M1A2, като първите се чака да бъдат доставени през 2024 година Съединени американски щати към този момент не създават М1 и целият развой е стартират още веднъж от нулата, защото подобренията няма по какъв начин да бъдат направени със остарялата платформа и индустриални линии.

Вместо да изпраща на Украйна танкове от наличните ресурси, както правеше с предходните доставки на оръжия за Украйна, Пентагонът е поръчал нови машини, които няма да дойдат на бойното поле в продължение на месеци или евентуално години, поради промишлените ограничавания при производството им.

Междувременно Съединени американски щати ще образоват украинските бойци по какъв начин да поддържат и оперират с танковете, както и на тактики за маневриране с комбинирани оръжия, с цел да им оказват помощ да интегрират M1A2 в армията на Украйна.

Дори без специфичната си броня „ Ейбрамс “ доста превъзхожда във всяко отношение танковете от руската ера, които Украйна експлоатира сега.

Но поддръжката в подготвеност за употреба на американските машини може да се окаже предизвикателство за украинците, считат специалисти. 

М1А2 са комплицирани за поддръжка, като неточност на екипажа може да провокира щета на мотора. Същевременно за употребата им е нужна голяма инфраструктура, в това число специфични ремонтни машини М88.

Има и различен проблем. За разлика от множеството модели танкове, които употребяват дизелово гориво, „ Ейбрамс “ има реактивен турбинен мотор, работещ реактивно гориво JP-8, което е по-скъпо и по-трудно за снабдяване.

„ М1А2 е комплицирана оръжейна система, която е предизвикателство за поддръжка “, уточни представителят на Пентагона бригаден военачалник Пат Райдър: „ Това беше правилно през вчерашния ден, правилно е и през днешния ден, ще бъде правилно и в бъдеще “.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР