САЩ отново заявиха вчера, че Украйна може да бъде нападната

...
САЩ отново заявиха вчера, че Украйна може да бъде нападната
Коментари Харесай

Ситуацията около Украйна е критична, германският канцлер е на дипломатическа мисия в Киев и Москва

САЩ още веднъж обявиха през вчерашния ден, че Украйна може да бъде нападната "по всяко време " от Русия след неуспеха на последните дипломатически старания - една "критична " обстановка, която немският канцлер Олаф Шолц ще се опита да направи по-малко рискова през днешния ден в Киев и на следващия ден в Москва, пишат Олга Недбаева и Ясин льо Форестие от Франс прес, представени от Българска телеграфна агенция.

В телефонен диалог нощес президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и украинският му сътрудник Володимир Зеленски се уговориха да не престават с "дипломацията " и "възпирането " по отношение на Москва.

Често упреквана в прекомерно угодничене към Русия, обезпокоената Германия възприе през вчерашния ден по-твърд звук.

"Изправени сме пред риск от боен спор, от война в Източна Европа и Русия е тази, която носи отговорността за това ", съобщи немският президент Франк-Валтер Щайнмайер в деня на преизбирането си. Канцлерът Олаф Шолц, от своя страна, предизвести, че глобите на Запада при положение на съветско настъпление в Украйна ще бъдат наложени "незабавно ". Напрежението е във връхна точка със 130 000 съветски бойци, струпани на украинската граница, които правят разнородни маневри.

"Много рискова " обстановка

Вчера Вашингтон още веднъж съобщи, че руснаците може да атакуван Украйна "всеки миг ", ден след диалог сред президентите на Съединени американски щати Джо Байдън и на Русия Владимир Путин, който не им даде "повод за оптимизъм ". Ситуацията доближи "критична " точка, съобщи от своя страна немски държавен източник. "Нашето терзание набъбна. Смятаме, че обстановката е сериозна, доста рискова ".

Остава да забележим дали тази констатация ще накара Германия да преразгледа нежеланието си по отношение на доставките на оръжие за Украйна, които блокира в границите на НАТО, както и бъдещето на Северен поток 2, спореният газопровод, издигнат за доставка на съветски газ на нейна територия, заобикаляйки Украйна. Миналата седмица немският канцлер увери група американски сенатори, че газопроводът "няма да прогресира ", в случай че Русия нахлуе в Украйна.

"Пет пари не даваме за глобите "

Въпреки този не изключително окуражаващ подтекст, през вчерашния ден украинското държавно управление даде обещание, че въздушното пространство над Украйна ще остане отворено. В събота нидерландската компания Ка Ел Ем спря всички полети през украинското въздушно пространство до второ разпореждане. Тя към този момент спря полетите си над Източна Украйна след злополуката на полет MH17, който свързваше Амстердам с Куала Лумпур. Той беше свален в този район на 17 юли 2014 година, при което починаха 283-мата пасажери на борда и 15-те членове на екипажа. Москва постоянно е отричала каквато и да е връзка със случая.

За да се оправи с вероятно повишаване на търсенето, поради анулацията на полети на други компании, Еър Франс "повиши потенциала " на своите полети, "като употребява Еърбъс A321, вместо нормалните по-малки A319 ".
"Най-разумният избор е да напуснете Украйна в този момент ": на летище Бориспол в Киев мароканският бизнесмен Емран Бузиан е омекотен, че полетът му не е анулиран.

"Да, напущам поради обстановката, тъй като се опасявам за живота (си) ", свидетелства 23-годишният Емран Бузиан. "Какво може да се случи? Инвазия. Путин може да нахлуе. Той го е правил преди, може да го направи още веднъж ".

Британският министър на защитата Бен Уолъс съобщи през вчерашния ден, че в тази рецесия "във въздуха се носи уханието на Мюнхен " ,

визирайки подписаното през 1938 година съглашение с нацистка Германия, което не съумя да попречи на Втората международна война. Въпреки че Джо Байдън още веднъж даде обещание "бърз и съдбоносен " отговор от Съединените щати, в съгласуваност със съдружниците им, Москва "пет пари не дава " за опцията да бъде подложена на западни наказания, предизвести напряко няколко часа по-рано съветският дипломат в Швеция Виктор Татаринцев в изявление за шведския в. "Афтонбладет ". Русия също по този начин съобщи, че е "притеснена " от "преместването " на чиновници на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), които до момента се намираха в Украйна.

"Някои страни участнички взеха решение, че техните пратеници в Специалната задача за наблюдаване би трябвало да изоставен Украйна през идните дни ", само че задачата "ще продължи да извършва утвърждения от ОССЕ мандат със свои наблюдаващи, ситуирани в 10 града в Украйна ", се споделя в изказване на ОССЕ.

ОССЕ сплотява към шестдесет страни, в това число Съединени американски щати, Русия и водещите страни от Западна Европа .

Организацията е конгрес, целящ да предизвиква разговора и съдействието по въпросите на сигурността с присъединяване на всички страни. Москва упрекна задачата на организацията в Украйна, че е била "въвлечена съзнателно в подклажданата от Вашингтон милитаристична неуравновесеност и употребена като инструмент за възможна провокация " посредством изтеглянето на чиновници.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР