САЩ отхвърлят Споразумението относно дейностите, извършвани от държавите върху Луната,

...
САЩ отхвърлят Споразумението относно дейностите, извършвани от държавите върху Луната,
Коментари Харесай

Тръмп подписа указ за добив на ресурси от Луната

САЩ отхвърлят Споразумението по отношение на дейностите, осъществявани от страните върху Луната, на Общото заседание на Организация на обединените нации от 1979 година
Американският президент Доналд Тръмп подписа декрет, подкрепящ усвояването на ресурсите на Луната и други небесни тела с комерсиална цел, оповестява БГНЕС.

Според указа " американците би трябвало да имат право да организират търговски проучвания, рандеман и потребление на запаси в сходство с използваното законодателство ".

" От юридическа и физическа позиция галактическото пространство е неповторимо пространство за човешката активност и Съединени американски щати не го считат за всеобщо притежание. Политиката на Съединени американски щати би трябвало да бъде да се подтиква добивът и потреблението на запаси в Космоса от страна на държавни и частни настоящи лица ", се показва в документа, който отхвърля Споразумението по отношение на дейностите, осъществявани от страните върху Луната и другите небесни тела, признато от Общото заседание на Организация на обединените нации през 1979 година.

Съгласно документа, Държавният департамент и останалите министерства и ведомства би трябвало да проведат интернационалните договаряния за подписване на двустранни и многостранни съглашения за потреблението, създаването и добива на запаси на Луната и другите галактически тела от страна на частни и държавни компании. Държавният секретар би трябвало да даде доклад за извършенатаработа в границите на 180 дни.

От администрацията на Тръмп обявиха, че не считат за належащо да бъде подписван нов интернационален документ, само че желаят да обсъдят този въпрос с сътрудниците си. В указа се показва, че Съединени американски щати поддържат Договора за космоса от 1967 година, само че се афишират срещу Споразумение по отношение на дейностите, осъществявани от страните върху Луната и другите небесни тела от 1979 година, което досега е подписано от по-малко от 20 страни.

Уточнява се, че указът не трансформира политиката на Съединени американски щати, а единствено заздравява съществуващите позиции. Той удостоверява също признатия през 2015 година закон, който позволява на американски жители и компании да организират икономическо асимилиране и рандеман на галактически запаси, в това число вода и минерали.

По-рано администрацията на Тръмп разгласи, че възобновява лунната стратегия „ Артемис “, съгласно която се възнамерява връщането и непрекъснатото човешко наличие на Луната. Предвижда се тя да стане стадий от пилотираните задачи до Марс. В рамките на новата стратегия НАСА създава концепцията за основаването на окололунна станция „ Gateway “, от която в бъдеще ще се реализират полети на човек до лунната повърхнина благодарение на летателни апарати за многократна приложимост. Съединени американски щати обявиха, че разчитат на интернационално съдействие при реализирането на програмата „ Артемис “. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР