САЩ отхвърлят морските териториални претенции на Китай в Южнокитайско море

...
САЩ отхвърлят морските териториални претенции на Китай в Южнокитайско море
Коментари Харесай

САЩ подкрепят страните от Югоизточна Азия срещу натиска на Китай

САЩ отхвърлят морските териториални искания на Китай в Южнокитайско море оттатък позволеното от интернационалното право и поддържат страните от Югоизточна Азия, които се опълчват на натиска му. Това разгласи държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън.

Блинкън направи мненията в диалог с външния министър на Филипините Теодоро Лосин, се прецизира в изказване на Държавния департамент на Съединени американски щати, в който той също е подчертал смисъла на дългогодишното съглашение в региона на защитата сред съдружниците и неговото ясно използване, в случай че Манила бъде атакувана в Южнокитайско море.

" Секретарят Блинкън даде обещание да застане с предявяващите права от Югоизточна Азия пред натиска на Китайската национална република ", допълват от Държавния департамент.

" Секретарят Блинкън акцентира смисъла на Договора за взаимна защита за сигурността на двете страни и неговото ясно използване към въоръжени офанзиви против филипинските въоръжени сили, публични плавателни съдове или самолети в Тихия океан, в това число Южнокитайско море ", се показва в изказването.

Уверенията на Блинкън пристигнаха, откакто Лосин съобщи в през вчерашния ден, че Филипините са подали дипломатически митинг поради приемането от Китай на закон, допускащ на бреговата защита да открива огън по непознати плавателни съдове, определяйки го като " опасност за война ".

Китай одобри законодателството в петък, което разрешава на бреговата й защита да употребява " всички нужни средства " за прекъсване или попречване на закани от непознати кораби, в това число разрушение на структурите на други страни, издигнати върху рифовете, за които се твърди, че са китайски.

Китай претендира за съвсем цялото енергийно богато Южнокитайско море, което също е главен търговски път. Филипините, Бруней, Виетнам, Малайзия и Тайван имат припокриващи се искания.

Съединените щати, които упрекнаха Китай, че се възползва от разсейването на пандемията от ковид, с цел да разшири наличието си в Южнокитайско море, изпратиха група превозвачи по водния път за поощряване на " свободата на моретата ".

Във вторник Китай съобщи, че ще организира свои военни учения тази седмица.

Говорител на президента Родриго Дутерте съобщи в понеделник, че Филипините се надяват никоя страна да не направи нищо за увеличение на напрежението.

Държавният департамент съобщи, че Блинкън, който встъпи в служба тази седмица в администрацията на президента на Демократическата партия Джо Байдън, " акцентира, че Съединени американски щати отхвърлят морските искания на Китай в Южнокитайско море, доколкото те надвишават морските зони, които Китай има право да претендира според интернационалното право. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР