САЩ отчете 6 загинали и 5 тежко ранени в катастрофи

...
Коментари Харесай

Над 400 катастрофи с автоматизирани коли са станали в САЩ


Съединени американски щати регистрира 6 починали и 5 тежко ранени в произшествия с автоматизирани коли за 10 месеца (снимка: CC0 Public Domain)

За 10 месеца в Съединени американски щати са станали близо 400 произшествия с присъединяване на транспортни средства с отчасти автоматизирани системи за подкрепяне на лидера. Данните бяха оповестени от Националната администрация за сигурност на придвижването по пътищата в Съединени американски щати. Агенцията предложи цифрите да не се употребяват за сравняване сред автомобилните производители.

Данните за злополуките обгръщат интервала от юли предходната година до 15 май 2022. Освен, че статистиката не трябва да се употребява за сравняване сред марките и производителите, би трябвало да се заобикалят и други опити за правене на паралел, да вземем за пример по броя на транспортните средства на всеки производител, изминатите хиляди километри и други
още по темата
„ Събираме повече данни, с цел да може NHTSA по-добре да разпознава всички зараждащи опасности или трендове и да научи повече за това по какъв начин работят въпросните в действителния свят “, сподели Стивън Клиф, админ на организацията.

Защитниците на автомобилната сигурност реагираха остро.

„ Ясно е, че в Съединени американски щати участниците в придвижването са неволни участници в бета-тестването на автоматизираната технология за шофиране “, сподели Кати Чейс, президент на „ Защитници на сигурността на колите и автомагистралите “. От организацията показаха, че споделиха, че системите за подкрепяне на лидера и независимото шофиране имат капацитет да избавят животи, само че не и до момента в който NHTSA не дефинира минимални стандарти за успеваемост и не изиска усъвършенствания на сигурността, с цел да отбрани всички участници в придвижването.

Катастрофите с Tesla са се случили, до момента в който транспортните средства са употребявали автопилот, режим „ цялостно самоуправление “, круиз-контрол с информация за трафика или други системи за подкрепяне на лидера. Общият брой на случаите е 273. Компанията има 830 хиляди автомобила на пътя.

Следващият непосредствен резултат от дузината автомобилни производители, които оповестяват за произшествия, е Honda с 90 случая. Honda споделя, че има към шест милиона транспортни средства в Съединени американски щати. Subaru е последваща с 10 случая, а всички останали автомобилни производители са отчели пет или по-малко произшествия.

Шестима души са починали при злополуките, включващи системи за подкрепяне на лидера, а петима са били съществено ранени, заяви NHTSA. От смъртните случаи пет са настъпили в Tesla. Един е докладван от Ford. Три от тежките пострадвания са в Tesla, до момента в който Honda и Ford оповестяват за по един случай.

Цифрите за злополуките на Tesla може да наподобяват шокиращо доста, само че това не трябва да се абсолютизира, уточни автомобилната администрация. Така е, тъй като компанията употребява телематика, с цел да следи своите транспортни средства в действително време и да получава отчети за злополуките също в действително време. Останалите производители на коли нямат такава функционалност. Техните отчети може да идват по-бавно, злополуките може и да не се рапортуват въобще, сподели NHTSA.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР