САЩ официално се оттеглиха от договора с Русия за ракетите

...
САЩ официално се оттеглиха от договора с Русия за ракетите
Коментари Харесай

САЩ официално се изтеглиха от договора с Русия за ракетите със среден обсег

Съединени американски щати публично се отдръпнаха от контракта с Русия за ракетите със междинен и дребен обхват. 
 С какви ракети ще се въоръжават Русия и Съединени американски щати след пропадането на нуклеарното съглашение
Договорът е подписан още през 1987 година от Роналд Рейгън Михаил Горбачов. Той урежда премахването на нуклеарните и стандартните (неядрени) наземни балистични ракети със междинен и дребен обхват (достигащи цел на 500 до 5500 километра или 300 – 3400 мили).

Съединени американски щати оповестиха решението си да се отдръпват от съглашението при започване на февруари. Тогава стартира и процедурата по официално отдръпване от контракта. 

Американските управляващи тогава оповестиха като причина за решението си Русия, която съгласно тях от години нарушава съглашението. Москва отхвърли обвиняванията и на собствен ред също разгласи отдръпването си от контракта.

Според високопоставени представители на американското държавно управление Русия е разположила доста батареи с крилати ракети на цялата си територия, в нарушаване на контракта. Подобни сили има и в Западна Русия, като те " могат да ударят значими европейски цели ". Москва отхвърля тези обвинявания и твърди, че обсегът на противоречивата ракета " Новатор " 9M729 (SSC-8 по класификацията на НАТО) я слага отвън наредбите на контракта.

" Изтеглянето на Съединени американски щати по силата на член 15 от Договора влиза в действие през днешния ден, тъй като Русия не се върна към цялостното и подлежащо на инспекция съблюдаване " на съглашението, се споделя в изказване на държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо. Неизпълнението на поетите по силата на контракта задължения вреди на ползите на Съединени американски щати, тъй като " създаването и разполагането на нарушаващи контракта ракетни системи от страна на Русия е директна опасност за Съединени американски щати и нашите съдружници и сътрудници ", се споделя още в изказването, представено от Ройтерс и Българска телеграфна агенция. 

Изтеглянето на Съединени американски щати от контракта беше подкрепено и от НАТО. Алиансът също упрекна Русия за разпадането на контракта. 

Русия носи цялата отговорност за разпадането на контракта. Съжаляваме, че тя не демонстрира предпочитание и не прави забележими стъпки да се върне към спазването на интернационалните си отговорности. Не може да продължава състояние, при което Съединени американски щати напълно съблюдават контракта, а Русия - не, разгласи НАТО в декларация.

Решението на Съединени американски щати и Русия да изоставен контракта докара до опасения, че се задава нова конкуренция във въоръжаването на двете страни.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР