САЩ официално са се оплакали на Китай заради няколко инцидента

...
САЩ официално са се оплакали на Китай заради няколко инцидента
Коментари Харесай

САЩ обвиниха Китай, че заслепяват с лазери техни пилоти на изтребители

Съединени американски щати публично са се оплакали на Китай поради няколко случая с техни водачи, които са били дразнени с лазери. Според американците лазерите са били употребявани от китайската база в Джибути.

От Пентагона прецизираха, че са настояли Китай да проверява " доста сериозните произшествия ".

Вашингтон също по този начин предизвести, че ще има последици за " милитаризирането на Южнокитайско море от страна на Китай ". През последните дни се появиха информации, че Китай е разположил оръжейни системи, в това число крилати ракети, на противоречиви острови в Южнокитайско море.

 Китай разполага крилати ракети в Южнокитайско море
Китай разполага крилати ракети в Южнокитайско море

Противокорабни крилати ракети и ракети земя-въздух

Съединени американски щати имат военна база в Джибути на Африканския рог, която се употребява за битка с тероризма в Африка и Близкия изток.

През предходната година Китай откри първата си военна база в чужбина, която се намира единствено на няколко километра от базата на Съединени американски щати в Джибути.

От Пентагона прецизираха, че хора от базата са заслепявали с военни лазери американски водачи, които са се готвели да се приземяват . В един от случаите двама водачи на товарен аероплан са претърпели леки пострадвания на очите .

" Това са доста съществени произшествия. Официално предупредихме китайското държавно управление и поискахме китайците да проверяват тези произшествия ", уточни говорителката на Пентагона Дана Уайт пред публицисти.

Уайт добави, че Пентагонът е убеден, че въпреки желанието да не е ясно, лазерите са били употребявани от китайски жители.

В последните няколко седмици са станали към 10 случая.

По-късно Китай отхвърли обвиняванията , че негови военнослужещи са заслепявали водачите на американски военни самолети с мощни лазери в Джибути.

Говорителката на китайското външно министерство уточни, че Китай е уведомил Съединени американски щати, че е удостоверил, че не стои зад тези произшествия . От китайското военно министерство също отхвърлиха изказванията.

 Пентагонът гони китайски смарт телефони от военните си бази
Пентагонът гони китайски смарт телефони от военните си бази

Телефоните криели опасности

Междувременно от Белия дом дадоха отговор на информациите за възобновената интензивност на Китай в Южнокитайско море, в това число разполагането на военно съоръжение на няколко противоречиви острова по стратегическия воден маршрут.

" Добре сме осведомени с китайската милитаризация на Южнокитайско море ", акцентира говорителката на Белия дом Сара Сандърс, допълвайки: " Ние предупредихме китайците за това, като ще има краткосрочни и дълготрайни последици . "

Няколко страни имат териториални искания към елементи от богатото на запаси Южнокитайско море, само че претенциите на Китай са най-категорични и забележими. Другите страни са Виетнам, Филипините, Тайван, Малайзия и Бруней.

През последните години Съединени американски щати изпратиха военни кораби и самолети в района, като причина за това акцентираха " свободата на навигационните интервенции ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР