САЩ официално извадиха Судан от списъка си със страните, подкрепящи

...
САЩ официално извадиха Судан от списъка си със страните, подкрепящи
Коментари Харесай

САЩ официално извадиха Судан от списъка си със страните, подкрепящи тероризма

Съединени американски щати публично извадиха Судан от листата си със страните, подкрепящи тероризма. Африканската страна фигурираше там от 1993 година, съобщи Франс прес, като се базира на известие на американското посолство в Хартум.

Преди 45 дни администрацията осведоми Конгреса, че има желание да извади Судан от този лист. Периодът на нотифициране изтече и държавният секретар на Съединени американски щати подписа документ, с който се анулира дефинирането на Судан като страна, която поддържа тероризма. Мярката е в действие от през днешния ден, се показва в известието.

Това бе предстояща от Хартум стъпка, откогато през април предходната година падна властническият президент Омар ал Башир. Смята се, че тя ще даде опция за възкръсване на стопанската система на страната, която е в цялостен застой.

Включването на Судан в американския черен лист пречеше на други страни да влагат и търгуват в с тази страна с риск да им бъдат наложени наказания.

Американският президент Доналд Тръмп разгласи още на 19 октомври, че Судан ще бъде изтеглен от черния лист. На 23 октомври суданските управляващи одобриха под американски напън да възстановяват връзките си с Израел, само че опровергаха изказванията, че са били обект на американски шантаж.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР