САЩ одобриха продажбата на още 8 изтребители F-16 на България.

...
САЩ одобриха продажбата на още 8 изтребители F-16 на България.
Коментари Харесай

САЩ ни праща още 8 изтребители F-16

САЩ утвърдиха продажбата на още 8 изтребители F-16 на България. Сделката е на стойност 1,67 милиарда $.

Такава продажба би подкрепила задачите на външната политика и националната сигурност на Съединени американски щати, " като помогне за възстановяване на сигурността на съдружник от НАТО, който е мощ за политическа непоклатимост и стопански прогрес в Европа ", оповестяват от Министерството на защитата на Съединени американски щати.

" Държавният департамент взе решение за одобрение на допустима задгранична военна продажба на държавното управление на България на самолети F-16 C/D Block 70 и обвързваното с тях съоръжение за приблизителна цена от 1,673 милиарда $ ", се споделя в изказване на Пентагона.

Договорът за закупуване на изтребителите Ф-16, блок 70, подписан на 12 август 2019 година към сегашния миг е претърпял 4 промени и не са предадени на Министерство на външните работи. Едно е изменението в контракта за ракетите, като външно министерство също няма копие от контракта. Това съобщи в края на март външният министър Теодора Генчовска по време на парламентарния надзор, относно контракта за покупка на Ф-16 и съпътстващо въоръжение.

Към сегашния миг се прави и изпълнява 10 годишна пътна карта сред България и Съединени американски щати в региона на защитата. През 2019 година България пристъпи към подписване на 7 интернационалните контракта със Съединени американски щати за закупуване на Ф-16, изясни Генчовска.

Всички контракти са утвърдени от Народното събрание.

Гарант, че ще получим американските Ф-16, е американското държавно управление. Това стана ясно през февруари от отговор на тогавашния боен министър Стефан Янев на въпрос по отношение на забавянето на доставката на американските изтребители по време на парламентарния надзор.

През февруари стана ясно, че изтребителите Ф-16 ще се забавят - в началото се говореше за няколко месеца, а впоследствие премиерът Кирил Петков уточни период от две години.

Предложенията на президента Румен Радев да вземем изтребители Ф-16 на лизинг са обсъждани с управлението на българската страна. Това е една от вариантите, само че се търсят разновидности, при които ще се получи пауза за опциите за продължение на виталния цикъл на МиГ-29. Това съобщи военният министър Драгомир Заков в отговор на въпрос за това дали ще вземем на лизинг изтребители F-16.

Работи се по най-различни разновидности, тъй като нямаме време. Изправени сме в обстановка, в която би трябвало да се вземе бързо решение. Поддръжка на МиГ-29 в Украйна няма по какъв начин да се случи, увери Заков.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР