САЩ одобриха изпращането на изтребители F-16 в Украйна от Дания

...
САЩ одобриха изпращането на изтребители F-16 в Украйна от Дания
Коментари Харесай

САЩ одобриха изпращането на изтребители F-16 на Украйна от Дания и Нидерландия

Съединени американски щати утвърдиха изпращането на изтребители F-16 в Украйна от Дания и Нидерландия за отбрана против съветската експанзия, заяви, цитирайки американски почитан чиновник.

Това ще стане факт незабавно след довеждане докрай на образованието на украинските водачи на изтребителите, които са на въоръжение в страните-членки на НАТО .

Украйна от дълго време интензивно търси метод да се снабди с американските изтребители F-16 , които да ѝ оказват помощ да се опълчи на съветското въздушно предимство.

Според английския Международен институт за стратегически проучвания Белгия, Обединеното кралство, Дания и Нидерландия са в положение да обезпечат минимум 125 изтребители F-16 в цялостна бойна подготвеност. По информация на Си Ен Ен Норвегия също е имала няколко свободни F-16 предходната година, които е заменила с по-модерни F-35 и е подготвена да даде на Киев.

Сега за пръв път Вашингтон дава на Дания и Нидерландия публични гаранции, че ще форсира утвърждението на настояванията за трансфер на F-16 за Украйна, когато водачите бъдат подготвени.

Одобрението на американските управляващи беше нужно, защото F-16 са създадени в Съединени американски щати , а реекспортът на оръжие и военна техника към трети страни първо би трябвало да бъде утвърден от страната производител.​

„ Приветстваме решението на Вашингтон да проправи пътя за изпращане на изтребители F-16 в Украйна “, написа нидерландският външен министър Вопке Хоекстра в платформата X, известна преди като Twitter.

Според данни на холандското министерство на защитата Нидерландия сега разполага с 24 оперативни F-16, които ще бъдат изведени от приложимост доникъде на 2024 година Други 18 от изтребителите сега са налични за продажба, 12 от които са краткотрайно продадени.

Датският министър на защитата Якоб Елеман-Йенсен също сподели в петък, че в този момент към този момент може да бъде разисквано по-конкретно даването на самолетите на Украйна.

Държавният секретар Антъни Блинкен е изпратил писма до своите датски и холандски сътрудници, в които е изразил цялостната поддръжка на Съединени американски щати както за прехвърлянето на изтребители F-16 в Украйна, по този начин и за образованието на украински водачи от квалифицирани инструктори за F-16.

„ Остава сериозно значимо Украйна да може да се отбрани против продължаващата съветска експанзия и нарушаването на нейния суверенитет “, споделя Блинкен , представен от Ройтерс.

В началото на юни външният министър на Русия Сергей Лавров сподели, че снабдяването на Киев с американски изтребители ще ескалира още повече спора.​
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР