САЩ обявиха продажбата на Тайван на боеприпаси и военни резервни

...
САЩ обявиха продажбата на Тайван на боеприпаси и военни резервни
Коментари Харесай

САЩ ще продадат на Тайван военно оборудване за 440 милиона долара

САЩ оповестиха продажбата на Тайван на муниции и военни аварийни елементи на стойност 440 милиона $ като част от поддръжката си за самоуправляващия се остров, към който Китай има териториални искания, съобщи Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Тази неголяма по размер и стойност продажба не уголемява гамата от американски оръжия, доставяни на Тайван, само че е огласена в миг, когато Вашингтон и Пекин се пробват да стабилизират напрегнатите си връзки.

В съобщение до Конгреса Държавният департамент на Съединени американски щати оповести продажбата на Тайван на муниции за 30-милиметрови оръдия за 332,2 млн. $ и аварийни елементи за оръжия и военни коли за 108 млн. $.

Тези продажби ще оказват помощ на Тайван " да поддържа благонадежден защитителен потенциал, без да трансформират главния боен баланс в региона ", изясни външното министерство на Съединени американски щати.

Конгресът на Съединени американски щати има право да откаже тази продажба, само че сходна опция е малко евентуална в миг, когато множеството парламентаристи упорстват Съединени американски щати да усилят военната си поддръжка за Тайван поради Китай.

Съединени американски щати от дълго време продават оръжия на Тайван, като наред с това признават дипломатически единствено Китай, който счита острова за част от своята територия и не изключва опцията един ден да си го върне, при нужда - и със мощ.

В средата на този месец американският държавен секретар Антъни Блинкън посети Пекин, като по време на визитата двете страни се придържаха към позициите си за Тайван. Те показаха вяра да поддържат отворени каналите за връзка, с цел да предотвратят ескалиране на напрежението до въоръжена борба.

Междувременно тайванското министерство на защитата заяви, че 11 китайски военни самолета са пресекли тази заран така наречен междинна линия в Тайванския пролив - неофициалната граница сред Тайван и Китай.

Общо 24 китайски бойни самолета, в това число изтребители и бомбардировачи, са били видяни тази заран покрай Тайван, посочи Тайпе и добави, че към " патрула за бойна подготвеност " са се включили и пет китайски военни кораба.

Тайван е изпратил предупредително самолети и кораби.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР