САЩ обявиха нов план за военна помощ за Украйна, на

...
САЩ обявиха нов план за военна помощ за Украйна, на
Коментари Харесай

Путин: Западът безсрамно се възползваше от зърнената сделка. Препродаваше зърното от Украйна

Съединени американски щати оповестиха нов проект за военна помощ за Украйна, на стойност 1,3 милиарда $, а съветският президент Владимир Путин съобщи, че Москва може да възобнови зърнената договорка, само че единствено при едно изискване - в случай че всички авансово контрактувани правила за присъединяване на Русия в тази договорка бъдат напълно взети поради и най-важното - бъдат приложени без изключение, оповестиха международните организации.

Руският държавен глава упрекна западните страни, че намерено са се облагодетелствали от зърнената договорка и са изкривили същността й.

" Западът нахално се възползваше от зърнената договорка. Просто напълно изкриви смисъла и същността на тези договорености ", разяснява съветският водач на заседание с членове на държавното управление.

Путин напомни, че договорката изначално е била ориентирана към гарантирането на световната продоволствена сигурност, намаляването на заплахата от апетит и подпомагането на най-бедните страни в Африка, Азия и Латинска Америка.

" Тъкмо заради това Русия пое избрани задължения и спомага за реализацията ѝ. Обаче въпросната " договорка ", обществено представяна от Запада като демонстрация на неговата " угриженост " и като нещо " положително " за най-бедните страни в света, на процедура беше употребена за обогатяването на едрия американски и европейски бизнес, който изнасяше и препродаваше зърното от Украйна ", акцентира съветският президент.

" Руският дял на международния пазар на пшеница възлиза на 20%, а украинският - на 5%. Тези цифри приказват сами за себе си ", уточни Путин. " Точно Русия има голям принос за световната продоволствена сигурност. Всички изказвания, че единствено украинското зърно изхранва гладуващите по света са спекулации и неистини ", добави той.

Президентът сподели, че Русия е подготвена да замести украинското зърно на международния пазар както на безплатна, по този начин и на комерсиална основа. По думите му най-важно е да се отстранен глобите, които пречат на достъпа на съветско зърно и торове до международните пазари.

Същевременно Пентагонът разкри детайлности за новата военна помощ за Киев. Тя планува доставката на четири ракетни системи за противовъздушна защита, противотанкови ракети, артилерийски муниции, съоръжение за разминиране и дронове камикадзе.

Тази помощ " акцентира непрекъснатия ангажимент на Съединени американски щати да откликват на незабавните потребности на Украйна, като дават съществени запаси в кратковременен проект и в същото време обезпечават трайната дарба на въоръжените сили на Украйна да пазят територията на страната си и да отблъскват съветската експанзия в средносрочен и дълготраен проект ", съобщи още Пентагонът.

Оборудването няма да бъде доставено на фронтовата линия скоро, защото оповестената помощ попада под егидата на Инициативата за подкрепяне на сигурността в Украйна, в границите на която Съединени американски щати дават съоръжение от отбранителната индустрия или от съдружници, а не вземат непосредствено от арсенала на американските въоръжени сили, отбелязва Агенция Франс Прес.

Източник Dir.bg

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР