САЩ обявиха, че саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман има имунитет

...
САЩ обявиха, че саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман има имунитет
Коментари Харесай

САЩ: Саудитският принц не може да бъде съден за убийството на Джамал Хашоги

САЩ оповестиха, че саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман има имунитет против правосъдно гонене за убийството на журналиста Джамал Хашоги, предадоха Ройтерс и АП.

Хашоги бе убит и тялото му бе разчленено от сътрудници на Рияд в саудитското консулство в Истанбул през октомври 2018 година Тогава американските разследващи служби споделиха, че интервенцията е била извършена по заповед на принц Мохамед, в действителност водач на Саудитска Арабия от няколко години, съобщи Българска телеграфна агенция.
 
" Джамал още веднъж умря през днешния ден ", написа в " Туитър " минути след новината от Вашингтон Хатидже Дженгиз, годеницата на починалия Хашоги. " Мислехме, че ще има някакво правораздаване от Съединени американски щати. Парите обаче още веднъж са преди всичко ", заключи тя.

В документално изказване представител на Съвет за национална сигурност към Белия дом разясни, че тази правна дефиниция на Държавния департамент е направена " според отдавнашни и добре открити правила на нормалното интернационално право ". По думите му " това няма нищо общо със същността на проблема ".

Говорителят се базира на документ на федерален съд в окръг Колумбия, в който представители на министерството на правораздаването на Съединени американски щати пишат, че " доктрината за имунитет на държавен глава е добре открита в нормалното интернационално право ". Юристи от министерството споделят, че администрацията на президента Джо Байдън " е определила, че Бин Салман оглавява задгранично държавно управление и в резултат на този собствен пост се употребява с имунитет пред юрисдикцията на съдилищата в Съединени американски щати ".

Хатидже Дженгиз и основаната във Вашингтон организация " Демокрация за арабския свят в този момент " са завели във федерален съд в столицата на Съединени американски щати дело против саудитския престолонаследник, негови близки съветници и други хора за хипотетичното им присъединяване в убийството на Хашоги. Рияд твърди, че принцът, който неотдавна бе назначен за министър председател, няма директно присъединяване в убийството.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР