САЩ обмислят разработването на глобално климатично оръжие. Това не са

...
САЩ обмислят разработването на глобално климатично оръжие. Това не са
Коментари Харесай

Климатичното оръжие се намесва в конфликта между Русия и САЩ

Съединени американски щати обмислят създаването на световно климатично оръжие. Това не са мечти, а публични разпореждания на документ на американското държавно управление. Това оръжие всъщност ще бъде ориентирано непосредствено против Русия. Междувременно тя има вид на личен климатичен отговор, който от своя страна е в положение съществено да удари Съединени американски щати.

На уеб страницата на Конгреса на Съединени американски щати се появи документ, в който се разискват по този начин наречените климатични интервенции: способи за битка с световното стопляне. Засега това е по-скоро предложение за работа по „ научна оценка на въпроса за бързите климатични интервенции в подтекста на климатичните опасности “. Конкретни резултати от това ще се получат в най-хубавия случай след няколко години. Но самият факт, че сходни " интервенции " са обсъждани на равнище Белия дом и Конгреса, е извънредно индикативен.

В същото време Националният съвет за разузнаване на Съединени американски щати отбелязва, че световното стопляне е в интерес на Русия. А в региона на земеделието - дотолкоз, че Съветът го дефинира като " опасност за националната сигурност " на страната. Като цяло, тук те не са доста надалеч от истината: единствено в Сибир през този век зоната, подобаваща за земеделие, би трябвало да бъде разширена пет пъти.

Нещо друго обърква. Нима намесата на Съединени американски щати в климата на нашата планета може да обърне всичко? Говорим ли за климатични оръжия, ориентирани против нашата страна? Ако да, по какъв начин?

Всичко върви по своя път

Механизмите за смяна на климата, налични за хората през днешния ден, могат да бъдат разграничени на четири съществени групи. И първата от тях е доста изпитаният във времето парников резултат. През годините 1970-2020 планетата става приблизително с един градус по-топла, а в умерените ширини - да вземем за пример в Москва - даже с два градуса. За Русия това е сносно. Ясно е, че спестяванията от отопление би трябвало да са обилни.

И селското стопанство в Русия демонстрира ясна еволюция: през последните години страната изнася толкоз ориз, колкото и внася, и даже стартира да отглежда памук, което беше механически невероятно за РСФСР преди половин век. Всичко това е реализирано посредством антропогенни излъчвания на въглероден диоксид.

Днес човечеството интензивно се бори против тези излъчвания. Опитва се да обърне изменението на климата. Защото стоплянето заплашва Съединени американски щати – покачва равнището на моретата, ускорява сушите и впрочем. Оказва се, че климатичните оръжия по първия сюжет към този момент се употребяват. Вярно, заради голямата инерция на климата, войната с потреблението на сходни „ намеси “ върви като на занимателен каданс. Ако не гледате световната картина дълго време, може даже да получите чувството, че въобще нищо не се случва.

Облаците и планът на Бил Гейтс

Вторият метод към климатичните оръжия е по-бърз и по-сложен: отразяването на слънчевите лъчи. Технически този проблем може да бъде решен или посредством спътници с огледала, които засенчват Земята от орбита (много скъпо), или посредством облаци.

Стратосферните облаци на огромна надморска височина отразяват слънчевите лъчи назад в космоса, като по този метод охлаждат нашата планета. Най-вероятно климатичните интервенции, упоменати на уеб страницата на Конгреса на Съединени американски щати, се отнасят за този вид климатично оръжие. Стратосферните облаци са доста по-лесни за основаване от огромните огледала в орбита, защото нормално напръскване на серен диоксид стратосферата ще сътвори центрове за кондензация там, което неизбежно ще докара до облаци на огромна надморска височина.

Вариант на този метод е планът на Бил Гейтс за изхвърляне на креда в атмосферата. Кредата като кондензационен център за облаци е по-лоша от SO2, само че самата тя е бяла, т.е. ще отразява слънчевата светлина даже при липса на облаци.

Това климатично оръжие има една специфичност: то може единствено да охлажда Земята. Няма да я загрее. Но в полза на Съединените щати е охлаждането, а не отопление.

Гори и ветрове: също оръжия

Трети вероятен тип климатично оръжие са измененията в земната повърхнина. Пустините, степите, тундрите и ледовете дейно отразяват слънчевите лъчи в космоса. Горската и морска повърхнина - в противен случай, всмукват. Ако желаете да извършите планетата по-топла, засадете повече гори. Като се има поради, че планетата се затопля, някогашната тундра последователно обрасва с гора. Може би процесът може да се форсира посредством разпространяване на дървесни семена от самолети.

Алтернативен, трети метод за смяна на свойствата на повърхността, променяйки климата, е построяването на вятърни мелници и слънчеви панели. Последните съвсем не отразяват слънчевите лъчи, а вятърните мелници леко понижават скоростта напразно, което води до втурване на горните пластове въздух надолу и това води до компресия на повърхностния пласт въздух. И както знаете, компресията на газ води до повишение на температурата.

Но с цел да се промени съществено климатът по този метод, демонстрират научните писания, е належащо да се изградят необикновен брой вятърни турбини и слънчеви панели. Засега човечеството е надалеч от сходни числа.

Ще цъфтят ли ябълкови дървета в Арктика?

Има и четвърти, механически най-ефективен метод. И той може просто да стопли Земята - т.е. да играе в интерес на Русия, а не на Съединени американски щати.

Има газове, известни като суперпарникови газове. Например серен хексафлуорид, който е 23 хиляди пъти по-силен от CO2 във връзка с генерирания парников резултат (има дълъг лист с аналози). Ако жителите на планетата Земя желаеха да удвоят скоростта на парниковото стопляне, ще е належащо да се отделят в атмосферата единствено към 1,5 милиона тона такъм газ годишно. Тази цифра е доста по-висока от настоящото произвеждане, само че няма проблеми във връзка с суровинната база и разноските: даже една страна, в това число Русия, може да усили производството до такава цифра.

Тоест, по принцип страната ни може още на следващия ден да стартира всеобщо да употребява климатично оръжие. При това в мащаб, кадърен коренно да промени освен природата на страната ни, само че и планетата като цяло.

Само преди няколко милиона години, когато междинната годишна температура е била единствено три градуса по-висока от днешната, широколистни гори (изискващи топъл климат) порастват на ширината на Нова Земя и Земята на Франц Йосиф. Тоест, в случай че не банани в Сибир, то можем да си осигурим печелившо земеделие даже оттатък полярния кръг преди края на този век. Както и много доходоносно развъждане на цитрусови плодове в Далечния юг на страната.

В същото време, колкото и да е необичайно, горещите страни освен няма да пострадат, само че в някои случаи даже ще се възползват. Факт е, че с повишаването на световните температури над +17, изпарението на водата от океаните става доста по-силно от в този момент. Над моретата се образуват зони с ниско налягане, които под формата на циклони ще стартират да нахлуват във вътрешните централни елементи на Африка и Австралия, които към този момент са съвсем лишени от превалявания. Това се е случвало при всяко антично стопляне. През такива интервали Сахара не е съществувала като пустиня. И тя, и Централна Австралия, и Намибия са покрити със савана.

Така потреблението на серен хексафлуорид би провокирало внезапна смяна в салдото на силите на планетата. И стопански, и политически. Всички страни от Сахара, Австралия, Канада, Аржентина и Русия биха се възползвали - както и Индия и Китай в по-малка степен (местните пустини също са били зелени по време на минали затопляния). Но Съединените щати и Западна Европа с Япония биха получили доста малко: климатът там е релативно мек.

Може даже да наподобява като печеливш сюжет за планетата като цяло. Строго видяно, това не е по този начин: такива чисто арктически типове като полярните мечки надали ще могат да оцелеят при повишение на световните температури над два градуса (но пингвините или северните елени да). Това още веднъж се потвърждава от опита от минали стопляния.

Какво се случва, в случай че световното стопляне се обърне?

В момента обаче човечеството извършва стратегии не за отопление, а за изстудяване на Земята. По-точно, по предложение на най-големите западни страни се пробва да спре световното стопляне.

Какво се случва, в случай че това желание успее? Проектите за възобновяване на " прединдустриалния " климат на Земята ще значат понижаване на междинната температура на планетата на градус, а в Русия - с два (на юг) до четири (Арктика) градуса.

С други думи, това ще бъде резултатът от потреблението на климатични оръжия от Съединените щати - в тяхна изгода, за изстудяване на планетата. Какво значи това за Русия? Ще би трябвало да се сбогуваме с памука, оризът още веднъж ще би трябвало да се внася в по-големи размери, в сравнение с се изнася. Съответно Северният морски път ще стане доста по-труден за навигация. Площта на горите в Русия също ще намалее, тъй като зоната, която те превзеха на север през последния половин век, още веднъж ще се трансформира в тундра.

Струва си да се допусна, че е доста евентуално Русия да желае да отговори на сходни „ климатични интервенции “ от страна на Съединените щати. Просто тъй като те обективно свиват нейната стопанска система, ще понижат комфорта на нейните поданици и ще се отразят отрицателно на обитаемостта на страната като цяло.

Най-простият метод за подобен отговор е изпускането в атмосферата на милион тона газ годишно или повече. На доктрина това може да спре световното изстудяване. Вярно е, че би трябвало да се има поради, че Съединени американски щати са доста богата страна и при предпочитание могат да усилят разпръскването на серен диоксид 10 пъти и даже 100 пъти. За благополучие, подобен план въпреки всичко ще коства не повече от актуалните западни разноски за възобновими енергийни източници.

Може ли Русия да усили производството на суперпарникови газове с 10-100 пъти? Като цяло не е толкоз скъпо (стотици милиарди долари годишно). Но би трябвало да разберем, че за нашата страна това в действителност са десетки проценти от Брутният вътрешен продукт. Следователно, при днешните умерени темпове на стопански напредък (тоест при опазване на обстановката, когато стопанската система на нашата страна е по-малка от американската), откритата климатична война е по-вероятно да бъде от изгода за Запада. Те ще може да похарчат няколко % от своя Брутният вътрешен продукт за него, до момента в който Москва ще би трябвало да похарчи десетки % от своя Брутният вътрешен продукт, с цел да компенсира затъмняването от стратосферните облаци. Това наподобява като рецепта за икономическото безсилие на Русия.

Може ли това да се случи на процедура?

За благополучие сходен сюжет е малко евентуален. Да, несъмнено, изпускането на креда (или серен диоксид) в атмосферата е най-лесният и ефикасен метод за Запада да спре световното стопляне и да провежда световното изстудяване до прединдустриалните стойности. Да, при положение на климатична война с Русия, Съединени американски щати могат съществено да застрашат съветската стопанска система.

Но това е възпрепятствано от два съществени фактора. Първо, мъчно е да се планува реакцията на Китай на сходни „ климатични интервенции “. Но надали ще е позитивно. Изтощаването на Китай в климатична война няма да се получи.

Второ, значимо е да се вземат поради особеностите на западния културен пейзаж. Факт е, че за забележителна част от западното общество всяка човешка интервенция в природата е зло. И намесата, ориентирана към поправяне на предходна интервенция, също е зло. И единственият метод за битка с световното стопляне, който западните екоактивисти могат да подхващат, е да понижат човешката интервенция в природата (борба с антропогенните излъчвания на въглероден двуокис). Следователно те няма да разрешат да се провеждат „ климатични интервенции “: такива дейности ще бъдат идеологически неприемливи за тях.

Оказва се, че същите претекстове, които тласкат Съединени американски щати към климатични интервенции, блокират опцията за такива. Следователно е най-вероятно потреблението на климатично оръжие да продължи да се лимитира до първия му тип, посочен нагоре. Тоест битката на Запада с излъчванията на въглероден диоксид. И на практика няма късмет за триумф в тази битка в международен мащаб (и в обозримо бъдеще). Така най-вероятно, най-малко през този век, ще продължим да следим световно стопляне с последователно - доста постепенно - увеличение на обитаемостта на нашата страна.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР