САЩ обмислят да блокират възможностите на Русия да се разплаща

...
САЩ обмислят да блокират възможностите на Русия да се разплаща
Коментари Харесай

САЩ обмисля блокиране на възможността Русия да плаща дълговете си в рубли

САЩ обмислят да блокират опциите на Русия да се разплаща с държателите на съветски облигации в рубли, като просто не продължат преходния интервал, изтичащ идната седмица , заяви представител на американската администрация, представен от Ройтерс.

Подобен ход ще приближи Русия до дефолт (бел.ред. несъблюдение на контракт за заем).

Досега Москва успяваше да се разплаща с интернационалните си кредитори макар наложените наказания, които съществено усложниха процеса на разплащане. Страната е продала облигации на 40 милиарда $ и в края на предишния месец извърши забавено заплащане, с цел да избегне дефолта.

The United States is considering blocking Russia’s ability to pay its U.S. bondholders by allowing a key waiver to expire next week, a U.S. administration official said Tuesday.
— Globalnews.ca (@globalnews)
Отсрочката за заплащания, позволена от Съединени американски щати, изтича на 25 май , а администрацията на президента Джо Байдън през вчерашния ден даде да се разбере, че няма да го продължава.

"Обсъждаме го, само че надали ще го продължим ", съобщи за Ройтерс представител на администрацията. "Търсим всевъзможни разновидности да окажем спомагателен напън върху президента Путин. "

Съединени американски щати издаде на 2 март краткотраен лиценз за разплащания по "лихви, дивиденти и падежи по отношение на дълг или личен капитал ". Лицензът позволи на Москва да продължи да се разплаща с кредиторите си макар глобите. Лицензът изтича на 25 май, а до края на годината Русия би трябвало да извърши заплащания за към 2 милиарда $.

Русия отвърна, че в случай че другите благоприятни условия бъдат блокирани, ще обслужва външния си дълг в рубли, съобщи финансовият министър Антон Силуанов. По думите му страната не може да изпадне в дефолт, защото има задоволително средства.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР