САЩ няма да включат Русия в списъка си на страни

...
САЩ няма да включат Русия в списъка си на страни
Коментари Харесай

САЩ отказаха да включат Русия в списъка си с държави, спонсориращи тероризма

САЩ няма да включат Русия в листата си на страни спонсори на тероризма, стана ясно от изказване на говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер късно във вторник. За това приканиха по-рано някои членове на американския Конгрес, както и Украйна.

Според Вашингтон включването на Русия в листата " не е най-ефективният или най-силният метод ", с цел да се подведе Русия под отговорност за нейната продължаваща пълномащабна инвазия в Украйна.

" Това също по този начин би подкопало нашата невиждана многостранна [коалиция], която беше толкоз ефикасна в търсенето на отговорност от страна на [руския президент Владимир] Путин, и също по този начин би подкопало нашата дарба да поддържаме Украйна " в договарянията, сподели Карин Жан-Пиер на брифинг във вторник.

По думите ѝ подобен ход ще попречи и на изпращането на помощи до Украйна, както и на филантропичните групи, които вземат участие в съглашението за транспорт на зърно от блокираните пристанища на Украйна.

Ден по-рано американският президент Джо Байдън също беше безапелационен, че Съединени американски щати няма да разгласят Русия за страна спонсор на тероризма.

Според президента на Украйна Володимир Зеленски обаче оповестяването на Русия за страна, спонсорираща тероризма, е целесъобразно след поредицата от съветски офанзиви против цивилни цели като търговски центрове и гари, при които починаха десетки украинци.

Тези и други дейности на Москва, в това число отравянията на няколко критици на Кремъл и военните дейности на Русия в Сирия, бяха задоволителни, с цел да накарат Народното събрание на Латвия през август да дефинира Русия като страна спонсор на тероризма.

Досега Съединени американски щати са присъединили в листата си с такива страни единствено четири страни - Иран, Сирия, Северна Корея и Куба.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР