САЩ няма да се намесват, ако България реши да развали

...
САЩ няма да се намесват, ако България реши да развали
Коментари Харесай

Посланикът на САЩ: Няма да се намесваме, ако България развали договорите с централите

САЩ няма да се намесват, в случай че България реши да скапе договорите с двете американски електроцентрали, разгласи посланикът на Съединени американски щати Ерик Рубин в изявление за Българска национална телевизия. Той акцентира, че въпросът се отнася до законодателството на Европейски Съюз.

Водите ли разговор с българското държавно управление за тъй наречените " американски " електроцентрали ( " КонтурГлобал Марица Изток 3 " и " AES Марица Изток 1 " - бел.ред.) и знаете ли неговите планове?

- Благодаря Ви, че ми давате опция да приказвам пред Вашите фенове се веселя, че съм още веднъж в Стара Загора - един от моите обичани градове в България. Една от аргументите да съм тук е да посетя двата ТЕЦ-а, които са благосъстоятелност на американски компании- МИ-1 и МИ-3, които са образец за в действителност сполучливи американски вложения в България. Двете централи са обезпечили хиляди положителни работни места, помогнали са да се позволи енергийният недостиг на България и са създали доста за хората от района.

Важно е да се каже, че тези централи употребяват български първични материали и създават българска сила, което е доста значимо за българската енергийна сигурност. Това е българско електричество, не непознато електричество. Освен това тези централи са образец за триумф, тъй като се придържат към всички модерни регулации. Компаниите са вложили десетки милиони левове за възстановяване на екологичните стандарти. Те са вложили и в лечебни заведения, учебни заведения, клиники и в екологични планове в целия район. За мене като американски дипломат, аз съм доста горделив да подчертая този триумф.

Водите ли договаряния с българското държавно управление за американските централи?

- Наясно сме и аз персонално знам, че се водят полемики. Това не е нещо, в което нашето държавно управление би играло роля. Това се отнася до законодателството на Европейски Съюз. Ние сме уверени, че в последна сметка тези полемики ще бъдат сполучливи.

Очаквате ли преразглеждане на договорите сред българското държавно управление и американските централи?

- Това не е тематика, която аз като американски дипломат бих дискутирал. Ние естествено мощно поддържаме американските вложения в България, поддържаме американските компании, работещи тук, само че не е наша работа да се намесваме в детайлите.

Твърди се, че токът, създаван от американските централи е безценен и в случай че преференциалните цени бъдат анулирани, фирмите се подлагат на риск? Нарушават ли договорите с централите европейското законодателство?

- Въпросът с определянето на цените на електрическата енергия е безспорно комплициран. Отново, това е въпрос на европейско законодателство, само че аспектът, който е значимо да бъде емфатичен, е енергийната диверсификация. И от наша позиция това е най- значимото, което би трябвало да се вземе поради, за България и района. Това значи диверсификация на източниците - от кои страни идва силата, само че също и диверсификация на формите на сила. Няма подозрение, че притежаването на локални енергийни източници е доста позитивно за България, както и за която и да е страна - да има свои енергийни източници.

Как виждате енергийната диверсификация и повишаването на относителната енергийна самостоятелност на балканските страни като район? Това ще засегне ли ползите на американските компании?

- Мисля, че се реализира значителен прогрес във връзка с енергийната диверсификация в последните години. Изграждането на интерконекторите и бъдещото създаване на интерконектори на природен газ в района е доста значимо. Важно е и да се развият възобновимите енергийни източници. България прави това, само че има капацитет да направи още повече.

Правителството на Бойко Борисов се пробва да откри вложители, с цел да възобнови строителството на АЕЦ " Белене ". Какво мислите за този план? Какви ще биха били съгласно вас икономическите и политическите последствия от възможното му рестартиране?

- Това е доста комплициран въпрос, само че още веднъж визира въпроса за диверсификацията на енергийни източници и въпроса за енергийната самостоятелност. По отношение на който и да е план, това включва и плана Белене, би трябвало да се регистрира какво значи той за бъдещия енергиен пазар на България, енергийните източници и енергийната самостоятелност.

Преди една година казахте, че българите още не са подготвени за отпадане на визите за Съединени американски щати. Какво ще кажете в този момент?

- Вярвам и съм уверен, че в бъдеще ние ще можем да отменим визовите условия за българските жители. Но това не е нещо, което ще се случи в близко бъдеще. Ние имаме закон за безвизово пътешестване, който е доста съответен и България към момента не дава отговор на неговите условия. Но вършим всичко допустимо да облекчим кандидатстването за виза и да издаваме десетгодишни визи на допустимо най- доста хора. Също по този начин даваме опция за подновяването на визи, без даже да се идва до София. Трябва да отбележа и че повече от 85% от претендентите получават ви зи. А за студентите, кандидатстващи по програмата за работа и пътешестване в Съединени американски щати, утвърждението е над 90 %. Досега повече от 100 000 български студенти са взели участие по тази стратегия.

Как ще коментирате случая " Скрипал "?

- Мисля, че обединеният отговор на Съединените щати, EC и други страни по света е симптом за сериозността на тази обстановка. Мисля, че най-важното е да се даде явен знак, че нашите страни са дружно в поддръжката си за Англия. И отговорът тук в България също показваше поддръжка. Мисля, че е значимо, че всички ние сме обединени дружно в този отговор.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР