САЩ няма да могат да продължат да предоставят оръжия и

...
САЩ няма да могат да продължат да предоставят оръжия и
Коментари Харесай

Белият дом предупреждава, че парите за Украйна свършват

Съединени американски щати няма да могат да продължат да дават оръжия и съоръжение на Украйна, в случай че Конгресът не утвърди в допълнение финансиране до края на годината, осведоми Белият дом през днешния ден. Изявлението идва с предизвестие за опустошителни последствия на бойното поле, в случай че законодателите не подхващат дейности, оповестява The Wall Street Journal.

" Прекъсването на потока от американски оръжия и съоръжение ще сложи Украйна на колене на бойното поле, като освен ще изложи на риск постигнатите триумфи, само че и ще усили вероятността от съветски военни победи ", написа Шаланда Йънг, шеф на Службата за ръководство и бюджет на Белия дом, в писмо до ръководителя на Камарата на представителите Майк Джонсън.

Писмото е един от най-категоричните апели на Белия дом за дейности от страна на Конгреса досега и в детайли разказва последствията от политическо безучастие. " Няма магически фонд за финансиране, който да посрещне този миг. Нямаме пари - и съвсем нямаме време ", декларира още Йънг.

Без спомагателни средства Съединени американски щати няма да разполагат с нужните запаси за закупуване на оръжия и съоръжение за Украйна.

Федералните организации са изразходвали всички или съвсем всички от утвърдените от Конгреса средства в размер на 111 милиарда $ за поддръжка на Украйна, написа WSJ.

Към средата на ноември Министерството на защитата е употребило 97% от получените средства, а Държавният департамент е изразходвал 100% от полученото финансиране, обвързвано с военна помощ, се разяснява в писмото.

Служители на Пентагона осведомят, че са издали контракти на стойност 10,5 милиарда $ за нови оръжия и са останали напълно малко средства за попълване на американските ресурси, откакто са похарчили 16,8 милиарда $ за противоракетна защита, артилерийски снаряди, танкове и друго съоръжение.

" Това са изпарения ", дава отговор заместник-министър на защитата Бил Лаплант въпрос какво е останало за Украйна.

Лаплант разяснява, че все още има непрекъснати претенции за спомагателна поддръжка за Украйна, които се равняват на четири пъти повече от наличните средства.

Към този миг конгресът разисква по какъв начин да постъпи, като републиканците приканват за повече ограничения за сигурност по границите и промени в имиграционната политика в подмяна на одобряването на спомагателните средства. Възможно е Сенатът да гласоподава такава мярка още тази седмица, осведоми WSJ.

Политиците в Съединени американски щати и Европа стават все по-загрижени, защото войната в Украйна наближава края на втората си година. Много страни показват опасения, че съветският президент Владимир Путин ще успее да надмогне политическата воля на западните страни да продължат с помощите за Киев.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР