САЩ наложиха вето на резолюция на Съвета за сигурност на

...
САЩ наложиха вето на резолюция на Съвета за сигурност на
Коментари Харесай

САЩ наложиха вето на резолюция за хуманитарно прекратяване на огъня в Газа. Русия: Подписаха смъртната присъда на хиляди мирни жители

Съединени американски щати постановиха несъгласие на резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, настояваща за неотложно филантропично преустановяване на огъня във войната сред Израел и палестинското ислямистко придвижване Хамас в Газа, съобщи Ройтерс. Агенцията отбелязва, че по този метод Вашингтон изпада в дипломатическа изолираност, пробвайки се да отбрани съдружника си Израел.

Тринайсет членове на Съвета за сигурност поддържаха проекторезолюцията, импортирана от Обединените арабски емирства (ОАЕ), до момента в който Англия се въздържа при гласуването. Вотът идва, откакто генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш предизвести в сряда Съвета за сигурност за световната опасност, която произлиза от продължаващата към този момент два месеца война в Газа.

" Какво е посланието, което изпращаме на палестинците, в случай че не можем да се обединим зад апела за краткотрайно прекъсване на масираните бомбардировки на Газа? ", сподели заместител непрекъснатият представител на ОАЕ в Организация на обединените нации Мохамед Абушахаб.

 

Заместник непрекъснатият представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Робърт Ууд сподели, че проекторезолюцията е откъсната от действителността и " няма да промени нищо на терен ". " Затова, въпреки Съединени американски щати мощно да поддържат установяването на дълготраен мир, при който израелци и палестинци да могат да живеят в мир и сигурност, не поддържаме апелите за неотложно преустановяване на огъня ", добави американският посланик, представен от Асошиейтед прес.

" Нашите сътрудници от Съединени американски щати безусловно пред очите ни подписаха смъртната присъда на още хиляди, в случай че не и на десетки хиляди мирни поданици в Палестина и Израел, в това число дами и деца, а също по този начин на опитващите се да им оказват помощ чиновници на Организация на обединените нации. Историята ще даде оценка на тези дейности на Вашингтон ", сподели заместител непрекъснатият представител на Русия в Организация на обединените нации Дмитрий Полянски.

Съединени американски щати и Израел се опълчват на преустановяване на огъня, тъй като считат, че това единствено ще облагодетелства " Хамас ". Вместо това Вашингтон се афишира за паузи в бойните дейности, с цел да се защитят цивилните и да се разреши освобождението на взетите от " Хамас " заложници, показва Ройтерс.

 

Министерство на здравеопазването на Хамас обяви, че от началото на войната на 7 октомври до момента израелските бомбардировки в линията Газа са довели до гибелта на 17 487 души, като 70 % от тях са дами и деца, както и младежи под 18 години, съобщи Агенция Франс Прес.

Министерството оповестява и за десетки хиляди ранени, доста от които не могат да бъдат лекувани заради липса на средства, болничен личен състав и място в препълнените лечебни заведения. " Всеки ден губим десетки ранени заради липса на грижи ", декларира говорителят  на министерството Ашраф ал Кидрех.

Хамас съобщи също, че Израел е бомбардирал средновековната джамия Омари в Газа, което е предизвикало тежки опустошения на постройката и дефинира случилото се като " непоносимо, варварско закононарушение ", съобщи Ройтерс. Снимки, публикувани от медии в Газа, демонстрират големи вреди по джамията,  паднали стени и покриви и голяма цепнатина в долната част на каменното минаре. Говорител на израелските военни не отговори на питане за коментар по отношение на вредите по джамията.

Джамията Омари, наречена на втория ислямски халиф Омар, е най-старата и най-голямата в дребния палестински анклав, показва Ройтерс.

Израел съобщи, че неговата войска не нападна към 150  убежища за цивилни в линията Газа, заяви " Таймс ъв Израел ", базирайки се на органа COGAT, отговарящ за държавните действия на територията, заяви ДПА. Съобщава се, че тези убежища включват учебни заведения и други публични институции. Според информацията на вестника Организация на обединените нации предава координатите на тези здания на Израел. Вестникът осведоми и за ситуацията в " безвредната зона " от към 20 кв. км в Ал Мауаси, която армията не нападна, макар че се твърди, че Хамас е изстрелял ракети към Израел от този регион. По данни на очевидци ситуацията в Ал Мауаси е доста тежко, липсват храна и заслон, осведоми ДПА.

По заповед на израелската войска стотици хиляди хора, търсещи отбрана, избягаха на юг от обхванатите в началото от тежки сражения северни елементи на линията Газа. Оттогава обаче израелската войска ускори боевете и в южната част на линията Газа. 

По данни на Организация на обединените нации сега в крайбрежната линия има съвсем 1,9 млн. вътрешно разселени лица - от общо над 2,2 млн. души население. 

Действията на израелската войска са подложени на възходяща интернационална рецензия предвид на страданията и разселването, породени на палестинските цивилни жители, показва ДПА.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР