САЩ наложиха нов кръг от санкции на 13 финтех фирми

...
САЩ наложиха нов кръг от санкции на 13 финтех фирми
Коментари Харесай

САЩ наложиха санкции на свързани с Русия финтех компании заради укриване на криптоактиви

Съединени американски щати постановиха нов кръг от наказания на 13 финтех компании и две физически лица, свързани с Русия, за хипотетично създаване или предложение на услуги за виртуални активи, които са били употребявани за отбягване на забрани, съгласно изказване, оповестено от Министерството на финансите на Съединени американски щати в понеделник вечерта, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Русия от ден на ден се обръща към различни механизми за заплащане, с цел да заобиколи глобите на Съединени американски щати и да продължи да финансира войната си против Украйна ", съобщи Браян Е. Нелсън, заместник-министър на финансите във връзка с тероризма и финансовото разузнаване, оповестява Блумбърг.

Министерството на финансите " ще продължи да изобличава и да подрива фирмите, които се стремят да оказват помощ на глобените съветски финансови институции да се свържат още веднъж с световната финансова система ", означи още Нелсън.

Службата за надзор на задграничните активи на Министерството на финансите на Съединени американски щати (OFAC) управлява глобите.

Компаниите, посочени в листата на Министерството на финансите, включват основаните в Москва финтех компании B-Crypto, Masterchain, Atomaiz, Veb3 Tekhnologii и Veb3 Integrator, както и основаната в Кипър Tokentrust, която също по този начин е мажоритарен притежател на Atomaiz.

Игор Вениаминович Кайгородов, мажоритарен притежател на Veb3 Технологии и Veb3 Integrator, и Тимур Евгениевич Буканов, притежател на TOEP, също попадат в санкционния лист.

Криптовалутите, които оферират различно и евентуално запазващо поверителността средство за трансгранично заплащане, се появиха като жизненоважен финансов инструмент за руснаците, след началото на нашествието на Москва в Украйна през февруари 2022 година Докато интернационалната финансова помощ се излива в Украйна под формата на криптовалути, токени и приложенията, които улесняват крипто търговията, те също по този начин бяха употребявани от свързани с Русия субекти за отбягване на глобите.

Преди началото на войната криптоборсите, свързани с Русия и Украйна, представляваха повече от половината от всички интернационалните размери на противозаконни криптофондове, съгласно отчет, оповестен предходната година от компанията за блокчейн разузнаване TRM Labs.

През 2022 година, годината, в която избухна войната в Украйна, делът на криптоактивността, обвързвана с противозаконни интервенции, се увеличи за първи път от 2019 година, съгласно отчет на Chainalysis предходната година, удвоявайки се до 0,24% от 0,12% през 2021 година, отбелязва Блумбърг.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР