САЩ наложиха днес вето върху проекторезолюция на Съвета за сигурност

...
САЩ наложиха днес вето върху проекторезолюция на Съвета за сигурност
Коментари Харесай

САЩ блокираха резолюция на ООН против признаването на Ерусалим за столица на Израел

Съединени американски щати постановиха през днешния ден несъгласие върху проекторезолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации срещу признаването на Ерусалим за столица на Израел, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс и ТАСС.

С блокирането на резолюцията Съединени американски щати още повече се изолираха по отношение на решението на президента Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на... към профила да признае Ерусалим за столица на Израел. Останалите 14 членове на Съвета за сигурност поддържаха квалифицираната от Египет резолюция, в която не се загатваха съответно Съединени американски щати или Тръмп, само че се показваше "дълбоко страдание от решенията в последно време, засягащи статута на Ерусалим ". В нея също по този начин се заявяваше, че "всички решения и дейности, претендиращи да трансформират характера, статута или демографския състав на Светия град Ерусалим, нямат правна мощ, са недействителни и би трябвало да бъдат анулирани според съответните резолюции на Съвета за сигурност ".

"Проекторезолюцията получи 14 гласа "за " и един "против ". Тя не се приема поради негативния глас на непрекъснат член ", съобщи японският посланик Коро Бешо, който ръководи Съвета за сигурност през декември. Тръмп скъса със следвана от десетилетия американска политика, като призна Ерусалим за столица на Израел, разгневявайки палестинците и арабския свят и предизвиквайки паника измежду западните съдружници на Съединени американски щати. Той също по този начин възнамерява да реалокира американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим.

"След решението на Съединени американски щати обстановката стана по-напрегната, като се усилиха случаите, изключително изстрелването на ракети от Газа и конфликтите сред палестинците и израелските сили за сигурност ", сподели специфичният координатор на Организация на обединените нации за близкоизточния кротичък развой Николай Младенов Николай Евтимов Младенов е определен за министър на външните работи от 41-ото... към профила преди гласуването в Съвета за сигурност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР