САЩ налагат забрана върху целия внос на руски нефт и

...
САЩ налагат забрана върху целия внос на руски нефт и
Коментари Харесай

Официално: САЩ забраняват вноса на руски нефт и газ заради инвазията в Украйна

САЩ постановат възбрана върху целия импорт на съветски петрол и газ, заяви американският президент Джо Байдън.

" Забраняваме целия импорт на съветски петрол и газ и сила. Това значи, че съветският нефт към този момент няма да бъде одобряван на американските пристанища и американският народ ще нанесе още един мощен удар на президента Владимир Путин ", съобщи Байдън в послание от Белия дом, като добави, че решението е взето " в тясно съдействие " със съдружниците, предава Агенция Франс Прес.

Това е най-мащабното деяние на администрацията до момента за наказване на Москва поради нахлуването в Украйна.

Забраната пристигна, откакто демократите заплашиха със законодателство, с цел да принудят Байдън да го направи, на фона на въздействието на внезапно покачващите се цени на горивата.

„ Решението за възбрана на вноса на съветски петрол и газ ще засегне и самите Съединени американски щати, само че Вашингтон счита, че би трябвало да предприеме тази стъпка “, сподели Байдън.

Съединени американски щати имат намерение да извършват уговорките си за групова защита на НАТО в светлината на съветската интервенция в Украйна, сподели още той.

Съединени американски щати схващат повода съдружниците им в Европа да не могат да се причислят към възбраната за импорт на сила от Русия, добави президентът.

Ден по-рано съветският вицепремиер Александър Новак акцентира, че отводът от съветския нефт ще има пагубни последствия за международния пазар и ще докара до скок на цените до над 300 $ за барел.

Съединени американски щати не престават да доставят дружно със съдружниците си оръжия и филантропична помощ за Украйна, посочи президентът.

Администрацията на Байдън е подложена на напън да работи от края на предишния месец, когато властническият водач на Русия Владимир Путин подреди непровокирано и кърваво навлизане в Украйна.

Това се случва в миг, когато Путин заплаши да затвори кранчето на съветския газ за Европа в отговор на протеста на износа на сила от страната му, което може да докара до повишение на цената на суровия нефт до зашеметяващите 300 $ за барел.

В понеделник цените към този момент се покачиха до невъобразим от 2008 година връх, достигайки 140 $ за барел.

Съединени американски щати и Европа обаче са друго подвластни.

60% от съветския експорт на нефт отива в Европа, като покрива към една трета от търсенето на нефт на континента. А в Съединени американски щати Русия е третият по величина експортьор на недопечен нефт и петролни артикули. Америка получава по-голямата част от своя импорт на петрол и нефтопродукти от Канада - 51,3%. След Канада се подрежда Мексико - 8,4%, по-късно Русия - 7,9%, и най-после Саудитска Арабия - 5,1%, съгласно статистиката на Агенцията за енергийна информация за 2021 година

" We will not be part of subsidizing Putin`s war. "

President Joe Biden announced a US ban on all imports of Russian oil and gas, saying the country will move forward despite many European allies who will not be in a position to do so. Follow the latest:
— CNN (@CNN)
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР