САЩ може да се оттеглят от Съвета за правата на

...
САЩ може да се оттеглят от Съвета за правата на
Коментари Харесай

САЩ може да напуснат Съвета за правата на човека на ООН заради Израел

САЩ може да се отдръпват от Съвета за правата на индивида на Организация на обединените нации поради Израел – това оповестяват деятели и дипломати пред организация " Ройтерс ". Сесията на Съвета стартира в Женева в понеделник и ще продължи три седмици, само че съгласно американски източник изтеглянето на Вашингтон от него е " неизбежно ", а дипломатически източници настояват, че въпросът дали Съединени американски щати ще изоставен не е " дали ", а " по кое време ".

Американският дипломат в Организация на обединените нации Ники Хейли преди година предизвести Съвета, че това ще се случи, в случай че органът не спре с " хроничните си антиизраелски пристрастия ". Създаденият през 2006 година конгрес има за непрекъсната точка в дневния си ред нарушаванията на Израел в окупираните палестински територии и Вашингтон желае тя да бъде отстранена. Съединени американски щати бойкотираха Съвета в продължение на три години по време на мандата на Джордж У. Буш, преди Барак Обама да приключи акцията през 2009 година

Миналият месец 47-членният конгрес гласоподава да стартира следствие на убийствата в Газа и упрекна Израел в несъразмерна приложимост на мощ, като единствено Съединени американски щати и Австралия гласоподаваха срещу.

Евентуално отдръпване на Вашингтон от Съвета ще остави Израел още по-изолиран и ще ускори позицията на страни като Куба, Египет, Пакистан и Русия, които считат, че Организация на обединените нации се меси във вътрешните работи на суверенни страни. Европейски Съюз няма обща позиция, най-вече поради желанието на Белгия въпросът за Израел да остане в дневния ред за всяка сесия.

Съединени американски щати желаят още да се улесни изключването на държав, които нарушават човешките права, като дават за образец Венецуела, Китай и Саудитска Арабия. Съветът води следствия в Мианма, Южен Судан и Сирия, които могат да доведат до санкции в бъдеще.

Фотогалерия: Втора седмица митинги в Газа >
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР