САЩ ликвидираха един от най-издирваните терористи в света и ключов

...
САЩ ликвидираха един от най-издирваните терористи в света и ключов
Коментари Харесай

Дейли телеграф:САЩ ликвидираха топ-терорист и ключов архитект на атентатите

САЩ унищожиха един от най-издирваните терористи в света и основен проектант на атентатите от 11 септември, написа английският " Дейли телеграф ". Изданието цитира думите на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, оповестил тази нощ новината за ликвидирането на водача на Ал Каида. Той съобщи, че правораздаването е било раздадено. Смъртта на Аз Зауахири е най-големият удар за терористичната организация, откогато през 2011 година бе погубен още веднъж при американска специфична интервенция, само че този път в Пакистан, предходният ѝ водач Осама Бин Ладен, показва изданието.

Операцията за ликвидирането на Аз Зауахири ще бъде възприета като доказателство, че Съединени американски щати не престават да са способни да правят сходни акции, макар изтеглянето на американските военни от Афганистан предходната година, само че също повдига въпроси по отношение на продължаващото наличие на Ал Каида в Афганистан, откогато талибаните поеха властта там, разяснява английският " Гардиън ".

Съединени американски щати унищожиха Аз Зауахири малко преди да се навършат 21 години от атентатите на Ал Каида в Ню Йорк и Вашингтон, показва английският " Индипендънт ".

Атаката против Аз Зауахири е първата антитерористична интервенция на Съединени американски щати в Афганистан, за която оповестява американската администрация, откогато американските военни се изтеглиха там предишното лято, отбелязва " Вашингтон пост ".



Американското разузнаване е проследило Аз Зауахири до Афганистан и е прекарало месеци в обсъждане на удара. Той е огромна победа за Байдън, само че наличието на Зауахири в Афганистан, следен в този момент от талибаните поражда доста въпроси по отношение на това до каква степен тази страна съблюдава обещанията да не се трансформира в леговище за хора и организации, представляващи опасност за мира и сигурността, показва " Ню Йорк таймс ".

С ликвидирането на фигура номер едно в Ал Каида Байдън се пробва да заличи неуспеха на американското евакуиране от Афганистан, показва френският " Монд ".

Аз Зауахири беше приемникът на Осама бин Ладен отпред на Ал Каида, само че му липсваше харизмата на Бин Ладен, отбелязва френският " Фигаро ". Аз Зауахири беше един от мозъците на атентатите от 11 септември 2001 година, само че неговият максимален триумф беше, че е запазил Ал Каида жива в продължение на толкоз години, споделя Барак Менделсън, учител в пенсилванския университет Хейвърфорд и експерт по въпросите на тероризма. Но за задачата Аз Зауахири трябваше да одобри и еманципацията на тези терористични организации, които в даден миг се бяха врекли във честност на Ал Каида, добавя специалистът, визирайки терористични групи в Сомалия, Магреб, Афганистан, Сирия и Ирак.

Хладнокръвен и свиреп, хирург по специалност, трансформирал се в терорист, Аз Зауахири беше едно от най-опасните лица в света за последните 20 години, показва италианският " Кориере каузи сера ". Ликвидирането му с американски дрон в Афганистан насочва посланието: " Ако си опасност, Съединени американски щати ще те намерят и унищожават ".


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР