САЩ, където живеят над милион хаитяни, съобщи, че днес посолството

...
САЩ, където живеят над милион хаитяни, съобщи, че днес посолството
Коментари Харесай

САЩ призоваха гражданите си да напуснат Хаити заради кризата със затворниците

САЩ, където живеят над милион хаитяни, заяви, че през днешния ден посолството му в Порт о Пренс ще предлага лимитирани услуги, до момента в който Канада заяви, че краткотрайно ще закрие своето, осведоми Българска телеграфна агенция.

Правителството на Хаити нощес разгласи изключително състояние, откакто насилието в столицата докара до спиране на връзките и до всеобщо бягство от пандизите, до момента в който водачът на огромен съюз от банди се закани да смъкна премиера Ариел Анри.

Извънредното състояние е въведено за период от 72 часа, с опция за удължение.

След нападението против националния затвор на Хаити, намиращ се в столицата, при което избягаха незнаен брой пандизчии, в събота полицейският синдикат насочи апел за незабавна поддръжка, отбелязва АП. Извършваното от банди принуждение в карибската страна означи нов напредък, откакто краткотрайният президент Ариел Анри посети Кения, в опит да контракти интернационална полицейска интервенция. Споразумението беше подписано в петък, като се чака кенийското държавно управление да изпрати 1000 служители на реда в Хаити, с цел да помогне за прекратяването на насилието.

В отсъствието на президента бандите сковаха публичния живот в елементи от хаитянската столица. Според държавното управление са било убити няколко служители на реда.

Организация на обединените нации пресметна, че сред предишния четвъртък и събота близо 15 хиляди души са били принудени да бягат от насилието, в това число жители на краткотрайни лагери за вътрешно разселени лица, ситуирани в учебни заведения, лечебни заведения и площади в столицата.

Организация на обединените нации пресметна, че по-рано тази година над 300 хиляди души са избягали от домовете си поради изострянето на спора сред незаконните банди, чиито жертви предходната година станаха 5000 души.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР