САЩ извикаха на консултации в Държавния департамент руския посланик във

...
САЩ извикаха на консултации в Държавния департамент руския посланик във
Коментари Харесай

САЩ извикаха руския посланик заради безпилотника, той нарече случката провокация

САЩ извикаха на съвещания в Държавния департамент съветския дипломат във Вашингтон след случая с техния дрон, който падна в морето край Крим, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Анатолий Антонов е бил поканен, с цел да му се обясни гледната точка на Съединените щати , че случаят предствлява нарушаване на интернационалното право от съветска страна. Американската версия за случая наоколо до анексирания от РФ полуостров е, че американският дрон е летял в интернационално пространство, когато е бил ударен от съветски изтребител.

Руското военно министерство опроверга това известие, като посочи, че дронът се е разрушил, откакто изгубил височина вследствие на внезапни маневри. 

След срещата в Държавния департамент посланикът на Русия назова провокация разследващата задача на американския безпилотник над Черно море. Това сподели Антонов след консултациите с Карен Донфрид, асистент на държавния секретар по въпросите на Европа и Евразия, осведоми ТАСС. Донфрид е " изразила безпокойството на Съединени американски щати по отношение на случая ".

" Американската страна изрази митинг във връзка, както те се показаха, " непрофесионалните дейности на съветската страна ", изясни Антонов.

" Този уред е летял с изключени транспондери и е навлязъл в зоната на специфичната военна интервенция. За тази зона беше обявено по интернационалните канали. Русия е предизвестила всички за това. Считам, че това е същинска провокация. Това целеше да предизвика от наша страна избрани дейности, след което да може да бъде упрекната Русия и съветските военни в някакъв непрофесионализъм ", съобщи посланикът на РФ в Съединени американски щати пред ТАСС.

Той повтори позицията на МО на Руската федерация, че съветските изтребители не са употребявали оръжие срещу американския безпилотник.

" Искам да подчертая, че съветските водачи са работили доста професионално, не е имало контакт, не е било употребявано никакво оръжие от нашите изтребители ", добави още Анатолий Антонов, представен от ТАСС.

Руският дипломат сподели, че американски самолети и кораби нямат работа покрай границите на Руската федерация .

" Представяте ли си подобен аероплан, дрон, ненадейно да се появи покрай Ню Йорк или Сан Франциско? Представяте ли си каква би била реакцията на американските медии, на Пентагона във връзка с подобен дрон? ", запита той и добави: " Това е многофункционален атакуващ дрон, който може да носи 1700 кг експлозиви ".

Руската страна не е заинтригувана от борба, а от прагматични връзки със Съединени американски щати в полза на народите на Русия и Съединени американски щати, акцентира посланикът.

Посланикът на Съединени американски щати в Москва от своя страна е отправил митинг към съветските управляващи поради случая над Черно море, при който бе погубен американски разследващ дрон, съобщи Франс прес.

Полетът на MQ-9 е бил засечен сутринта във вторник в региона на Кримския полуостров, където е нарушил границата на региона на краткотрайния режим на потребление на въздушното пространство, въведени по време на войната. Руското МО твърди още, че вследствие на внезапна маневра дронът е станал неуправляем, изгубил е височина и се е блъснал във водната повърхнина.

MQ-9 Reaper е модулен разузнавателно-ударен безпилотен летателен уред , създаден от General Atomics Aeronautical Systems. Той е екипиран с турбовинтов мотор, който му разрешава да развива скорост от 400 км/ч. Максималната дълготрайност на полета на подобен дрон е 24 часа.

Той може да придвижва ракети от вида " въздух - земя ", " въздух - въздух ", а също по този начин и бомби с лазерно ориентиране.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР