САЩ, изправени пред обезпокоителна пета вълна на коронавирус заради варианта

...
САЩ, изправени пред обезпокоителна пета вълна на коронавирус заради варианта
Коментари Харесай

Световен рекорд: САЩ отчетоха над 1 милион нови случая на Covid-19 за денонощие

САЩ, изправени пред притеснителна пета вълна на ковид поради разновидността Омикрон, оповестиха през вчерашния ден за над 1 милион нови инфектирани, което е международен връх за денонощие, съобщи Франс прес, като се базира на университета " Джонс Хопкинс ".

Страната е отчела до 20,30 ч. локално време нощес пик от 1 080 211 нови случая. Трябва да се има поради обаче, че в понеделник по принцип се записва нарастване в броя на случаите, изключително след тридневен уикенд, какъвто беше казусът с новогодишните празници. При все това новите случаи за денонощие през вчерашния ден са над два пъти повече, в сравнение с предходния понеделник след тридневния уикенд за Коледа, отбелязва университетът.

Д-р Антъни Фаучи, основен консултант на Белия дом за здравната рецесия, съобщи в неделя, ч е повишаването на случаите на ковид в Съединени американски щати съставлява " съвсем отвесна " линия .

Омикрон към този момент е доминиращ вид в страната. По данни на Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите (ЦКПЗ) през седмицата до 25 декември този вид е бил открит в към 59 % от случаите.

Д-р Фаучи сподели, че чака сегашната вълна да доближи връхната си точка след няколко седмици , след което да стартира спад, както стана в Република Южна Африка.

Хоспитализациите и смъртните случаи в Съединени американски щати в последно време се усилват, само че в доста по-малка степен.

По данни на ЦКПЗ близо 206 милиона американци, т.е. 62 % от популацията, са изцяло имунизирани против КОВИД-19, като 69 милиона са си сложили и бустерна доза.

Междувременно от СЗО оповестиха добра вест.

Омикрон предизвиква по-леки признаци

Появяват се появяват от ден на ден доказателства, че Омикрон предизвиква по-леки признаци от предходните Covid разновидности, съобщи във вторник Абди Махамуд от СЗО пред публицисти в Женева представител на Световната здравна организация (СЗО).

" Виждаме от ден на ден и повече изследвания, които сочат, че Омикрон заразява горните дихателни пътища за разлика от другите досегашни коронавирусни разновидността, които могат да аргументи тежка пневмония ", уточни Махамуд, като сподели, че това може да е " добра вест ", съобщи Ройтерс.

Той обаче добави, че високата преносимост (трансмисивност) на Омикрон значи, че на доста места този коронавирусен вид ще стане преобладаващ в границите на седмици, представлявайки опасност за страните, където огромна част от популацията остава неимунизирано.

Неговите забележки за понижения риск от тежко заболяване се съчетават с други данни, в това число изследване от Южна Африка, която беше една от първите страни, където беше открит Омикрон.

Въпреки това Махамуд изрази нерешителност, посовайки, че наред с други фактори, Южна Африка има младо население.

Запитан дали е нужна характерна за Омикрон ваксина, Махамуд уточни, че е прекомерно рано да се каже, само че акцентира, че решението изисква световна съгласуваност и не би трябвало да се оставя на комерсиалния бранш да взема решение самичък.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР