САЩ изпратиха на останалите членове на Съвета за сигурност на

...
САЩ изпратиха на останалите членове на Съвета за сигурност на
Коментари Харесай

САЩ търсят съюзници в ООН за оръжейното ембарго срещу Иран

САЩ изпратиха на останалите членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации нов план на резолюция за удължение на оръжейното ембарго върху Иран, който изтича през октомври. Това става в опит Вашингтон да получи повече поддръжка за тази самодейност, оповестява " Дойче Веле ", представено от БГНЕС.
Документът предлага мярката да бъде удължена за неопределен срок, до момента в който Съветът за сигурност не реши да я приключи, съгласно дипломатически източници. Текстът се състои единствено от четири параграфа и опонира на първия, публикуван от Вашингтон, който обгръща няколко страници, само че съществото остава същото: безкрайно удължение на оръжейното ембарго върху Техеран, на което Русия и Китай, които имат право на несъгласие в Съвета за сигурност, към този момент обявиха, че са срещу.
Въпреки че планът се чака да бъде гласуван през тази седмица, към този момент не е оповестена дата. Поради пандемията Съветът употребява писмена процедура, която допуска издание на резултатите 24 часа след вота.
Оръжейното ембарго против Иран, което лимитира страната както при покупката, по този начин и при продажбата на оръжие, изтича на 18 октомври, както е планувано в резолюцията, с която Съветът за сигурност поддържа нуклеарното съглашение, реализирано през 2015 година сред шест международни сили и Техеран. Съединените щати, които излязоха от този пакт, пазят, че приемствеността на ембаргото е " безусловно нужна " за стабилността в района на Близкия изток.
Междувременно мярката разделя петнадесетте страни на Съвета и не е ясно дали Вашингтон има нужните девет гласа за. Ако не доближи тази цифра, даже не би било належащо Китай и Русия да употребяват несъгласие си. Съединени американски щати предизвестиха, че в случай че удължаването на ембаргото не се одобри, ще употребява други средства, с цел да го резервира в действие.
Предполага се, че може да се базират на уговорка, която е част от нуклеарното съглашение от 2015 година и която е предопределена да наложи на Техеран всички анулирани наказания на Организация на обединените нации, в случай че се откри, че са нарушени договореностите.
Европейските сили, като Китай и Русия, слагат под въпрос дали Съединени американски щати имат право да употребяват този механизъм, като се откаже от пакта от 2015 година При състояние, че го напусна и не извършва своите отговорности.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР