САЩ изпращат още почти 3000 войници от сухопътните сили в

...
САЩ изпращат още почти 3000 войници от сухопътните сили в
Коментари Харесай

Изправен ли е светът на прага на нова война?

 Съединени американски щати изпращат още съвсем 3000 бойци от сухопътните сили в Близкия изток, съобщи Асошиейтед прес, като се базира на анномни източници. Те оповестиха, че спомагателните сили са от 82-ра въздушно-десантна дивизия от Форт Браг, Северна Каролина и ще се прибавят към 700-те бойци от тази дивизия, които бяха ситуирани тази седмица в Кувейт след нападението против американското посолство в Багдад.

Министърът на защитата на Съединени американски щати Майк Еспър е отменил проектите си да вземе персонален отпуск по-късно през януари поради нараснолото напрежение с Иран, оповестиха за Ройтерс американски представители.

Иракският парламент ще заседава изключително в неделя, с цел да разиска нанесеният от Съединени американски щати въздушен удар в Багдад, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

При удара починаха иранският военачалник Касем Солеймани, командващ подразделението за специфични интервенции " Ал Кудс " на Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война и Абу Махди ал Мухандис, командващ иракско паравоенно формирование.

Иракският министър председател Адел Абдул Махди прикани депутатите да се съберат на изключително съвещание, на което да обсъдят нападението. Според него то е нарушаване на националния суверенитет на Ирак.

Иран извика във външно министерство за повторно през днешния ден посланика на Швейцария в Техеран,за да му съобщи своя отговор на американско обръщение, броени часове откакто швейцарски посланик съобщи обръщение от Вашингтон във връзка убийството на иранския военачалник Касем Солеймани, оповестиха ирански медии, представени от Ройтерс.

 

 

Виж ощеПризиви за въздържаност и демонстрации против Съединени американски щати след убийството на иранския военачалник

 

Швейцарският посланик, който съставлява ползите на Съединени американски щати в Иран, е извикан, с цел да получи " подобаващия " отговор на Техеран, съобщи представителят на иранското външно министерство Абас Мусави без повече детайлности.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ръководи през днешния ден съвещание по въпросите на сигурността, на което бяха разисквани най-новите събития в района, съобщи Анадолската организация.

Заседанието се състоя в двореца Долмабахче в Истанбул, откакто Съединени американски щати потвърдиха през днешния ден, че са направили въздушен удар, при който е погубен иранският военачалник Касем Солеймани, командващ елитната част " Кудс " на Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война.

Турция изрази през днешния ден безпокойствие във връзка напрежението сред Съединени американски щати и Иран след убийството на Солеймани, като предизвести, че тази стъпка ще ускори " недоверието и неустойчивостта " в района.

Лавров съобщи, че убийството на Сюлеймани е нарушаване на интернационалното право в своя диалог с Майк Помпео

Руският външен министър Сергей Лавров в телефонен диалог с държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео акцентира, че убийството на иранския военачалник Касем Сюлеймани е жестоко нарушаване на интернационалното право. Това се показва в изказване на съветското външно министерство, предава TACC.

" Ситуацията по отношение на убийството на командира на спецчастите " Кудс " на Иранския ислямски революционен корпус Касем Сюлеймани от страна на американските сили по време на офанзива против летището в Багдад беше разисквана ", означиха от съветското външно министерство.

Лавров акцентира, че целенасочените дейности Съединени американски щати - член на Организация на обединените нации, за елиминиране на длъжностни лица на друга страна от организацията, освен това на територията на трета суверенна страна без нейното познание, е жестоко нарушаване на правилата на интернационалното право, и сходни дейности би трябвало да бъдат наказани.

Руският министър също по този начин прикани Вашингтон да се откаже от противозаконните способи за принуждение и да реши проблемите си посредством договаряния.

" Лавров посочи, че тази стъпка на Съединени американски щати ще докара до съществени последствия за районния мир и непоклатимост, тя не способства за напъните за намиране на решение на комплицираните проблеми в Близкия изток, а в противен случай, води до нова ескалация. Москва приканва Вашингтон да се откаже от противозаконните способи на принуждение, с цел да реализира задачите си на интернационалната сцена и да реши всички проблеми с договаряния ", обявиха от дипломатическата работа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР