САЩ използват предимството си, за да повлияят на правителството на

...
САЩ използват предимството си, за да повлияят на правителството на
Коментари Харесай

Западът сваля санкциите от Венецуела

Съединени американски щати употребяват преимуществото си, с цел да повлияят на държавното управление на Мадуро.

На 26 ноември 2022 година в Мексико Сити се организираха договаряния сред настоящето държавно управление на Венецуела и съюз от опозиционни партии в тази страна. Двете страни подписаха ново съглашение за " обществената отбрана " на венецуелския народ и също по този начин се съгласиха да продължат разговора за общите избори през 2024 година В същото време разговорът се организира освен сред самите венецуелци. Западът беше част от преговорния развой.

В подмяна на това съглашение Венецуела върна част от средствата си, блокирани в непознати банки, а Chevron получи лиценз за активност във Венецуела. Освен това се чака да бъдат отстранени спомагателни ограничавания на Съединени американски щати.

След диалозите президентът на Венецуела Николас Мадуро даде конференция, на която разгласи следните тези:

- Опозиционният съюз са марионетките на Съединени американски щати и Европейски Съюз, които не съумяха да сменят режима. Правителството ги победи.

– Правителството на Венецуела направи жест на благосклонност, като им протегна ръка „ да поемат по парламентарен, избирателен и либерален път “.

- Това съглашение дава на държавното управление на Венецуела достъп до 3 милиарда $, блокирани в Съединени американски щати и Европа. Средствата ще бъдат употребявани за планове за електрификация, опазване на здравето, обучение и помощ при урагани.

Мадуро сподели, че " направихме добра стъпка в разговора за връщане на замразените в чужбина запаси и се надяваме, че споразуменията ще бъдат изпълнени ".

- Споразумението с опозицията беше наречено " смъртна присъда за случката на Гуайдо " и признание на легитимността на сегашната администрация.

Междувременно Министерството на финансите на Съединени американски щати размрази сметките на фамилията на президента на Венецуела за $530 млн. През идния месец ще стартират правосъдни каузи от Държавната работа по приходите на Флорида против строителната компания на брата на брачната половинка на Мадуро, която има недвижими парцели за $200 млн. в Маями и Филаделфия, ще бъдат оттеглени.

В момента има 763 едностранни наказания против Боливарската република, сметки са замразени в чужбина и са иззети активи на стойност до 30 милиарда $. Има доказателства, че скоро Вашингтон може да направи още отстъпки. Венецуела в отговор би трябвало да подсигурява свободни и открити избори.

Въпреки че Мадуро е обезпечил легитимност на своята администрация, в реалност успеха на венецуелското държавно управление е съмнителна. Само 10% от активите ще бъдат отключени и то единствено за целеви обществени планове.

Ако средствата не се изразходват както считат за добре в Съединени американски щати, тогава режимът на наказания ще продължи, а останалите активи ще останат на Запад. Същите условия за помиряване с опозицията бяха сложени и от господарите на тази съпротива, т.е. от Вашингтон.

Гуайдо може към този момент да не е нужен, само че опозицията като такава остава. Възможно е Западът да изиска част от средствата под прикритието на обществени планове да отидат за подготовката на открити избори през 2024 година, т.е. в джоба на опозицията.

За Русия премахването на глобите против Каракас и нов разговор със Съединени американски щати значи както директни, по този начин и косвени загуби. Дейността на американската компания Chevron във Венецуела значи достъп на Съединени американски щати до петролни запаси, което ще усъвършенства ситуацията на Вашингтон в енергийната промишленост. Руската Роснефт се отърва от венецуелски активи още през 2020 година, прехвърляйки ги на съветската страна. Като цяло те към момента не са печеливши.

Припомняме, че опозиционният водач Хуан Гуайдо, който е подкрепян от Запада, загуби президентските избори от Николас Мадуро през 2018 година Но Гуайдо упрекна Мадуро в изборна машинация и тази позиция беше подкрепена от западните държавни управления, които споделиха, че точно Гуайдо е държавен глава на Венецуела.

Във Англия в действителност беше иззето цялото венецуелско злато на стойност два милиарда $, което се съхраняваше в тази страна.

Това беше последвано от опити за дестабилизиране на Венецуела, като държавното управление на Мадуро упрекна освен Съединени американски щати, Европейски Съюз и Англия, само че и прилежаща Колумбия, която беше употребена като база за мятане на диверсанти. Но всички тези опити за завладяване на действителна власт в Каракас се оказаха безрезултатни.

Затова сегашният ход на Запада би трябвало да се преглежда като стратегическа игра, ориентирана към последователно навлизане във Венецуела (първата стъпка е работа на Chevron) и приспиване на бдителността на държавното управление. В същото време Западът има намерение да унищожи връзките на Каракас с сътрудниците в антизападната коалиция, на първо място с Русия, Иран и ливанската Хизбула, а евентуално и с Куба.

Ето за какво неотдавнашното публично известие за поканата на Николас Мадуро в Москва би трябвало да се преглежда като нужда от стабилизиране на руско-венецуелските връзки и изясняване на позицията по отношение на по-нататъшните планове на венецуелското държавно управление към Запада.

Превод: СМ

Абонирайте се за Youtube канала на новото ни музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР