САЩ избраха политическо междучасие за обявяването на тези санкции по

...
САЩ избраха политическо междучасие за обявяването на тези санкции по
Коментари Харесай

Поптодорова: Годините безнаказаност направиха властта арогантна

САЩ избраха политическо междучасие за оповестяването на тези наказания по закона " Магнитски ". Това е знак към всички. Колко пъти и по какъв начин да ни се каже? Темата за корупцията и върховенството на закона се трансформира в знаме. Годините на безотговорност и наивното доверие от страна на Европейски Съюз и Съединени американски щати направиха още по-безогледни и арогантни хората, в чиито ръце са властовите решения и обществения запас. У нас законът е врата в полето.

Това съобщи в изявление за БНР Елена Поптодорова, някогашен дипломат на България в Съединени американски щати във връзка невиждания ход от страна на Вашингтон, който провокира невъобразим скандал, след оповестяването на тримата ударени от закона " Магнитски " българи - Пеевски, Божков и Илко Желязков.

Според Поптодорова тематиката с корупцията у нас не е нов, само че през последните години неналичието на битка в тази посока и проблемите с върховенството на закона са нарастнали геометрично.

" Всички тези години на безотговорност и доста наивно доверие от страна на Европейски Съюз и Съединени американски щати направи още по-безогледни и арогантни хората, в чиито ръце са и властовите решения, и обществения запас. Тук в основата е този културен конфликт - у нас законът е врата в полето, а в прилежащия свят, към който си мислим, че принадлежим, приказва за върховенството на закона, на правото ", уточни още Поптодорова.

По думите ѝ България се е трансформирала в риск от позиция на сигурността и то освен в геополитически смисъл, а и риск за комерсиалните връзки и всички решения, които се вземат в границите на съюзническите формати.

" Как се назначават основните прокурори у нас? Ако някой си мисли, че за Съединени американски щати, Венецианската комисия, Брюксел не е ясно какво и по какъв начин се случва, това е илюзия. Но с всички рекомендации, отчети и редакции нищо не се трансформира. Тези основни назначения в системата би следвало да подсигуряват безпристрастност и самостоятелност на правосъдната система точно от изпълнителната власт. Бедата е, че това не се случва ", разяснява още някогашният дипломат.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР