САЩ имат три пъти повече военни бази извън страната си,

...
САЩ имат три пъти повече военни бази извън страната си,
Коментари Харесай

Владимир Чуков: В България има нов човек, който казва накъде ще върви страната

САЩ имат три пъти повече военни бази отвън страната си, от която и да е друга страна.

Това сподели пред NOVA арабистът проф. Владимир Чуков. По думите му все пак тематиката за разполагането на натовски сили на територията на България не е настояща.

" Съединени американски щати ще бъдат внимателни при разширението на военните уреди в България. Те имат доста ясна подредба къде има ситуирани военни бази и уреди. Темата за натовските войски у нас не е настояща. По тази линия Пентагонът регистрира разход за модернизацията на базите си с към 8.2 милиона $ - извънредно незначителна сума. Основата част са ситуирани в Германия, където има 119 бази и уреди. Ние сме периферията на периферията по тази тематика ", изясни той.

Проф. Чуков разяснява още, че едно от достиженията на Съединени американски щати, което беше регистрирано и от американския държавен глава, е възвръщане на водачеството и възобновяване на връзките с Европа.

" Военният бюджет е като пътна карта на дипломацията. Армията на Съединени американски щати е значим инструмент за всяка външна политика. Тази година имаме 700 милиарда $ в тази посока, огромна част от които отиват за опълчване против Китай. Американците желаят да си върнат водачеството на Запад, а това е Европа. Те влагат върху сигурността на Европа ", сподели още арабистът.

По отношение на визитата на гръцкия министър председател у нас проф. Чуков разяснява, че срещата не е била планувана, само че дава значими послания.

" Срещата с Радев беше изключително значима, тъй като ясно сподели, че в България има нов човек, който споделя накъде ще върви страната. През последните 12 години това беше Борисов, когато ясно личеше авторитаризъм във външната политика ", добави той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР