САЩ имат мисия в България за специалния пратеник и координатор

...
САЩ имат мисия в България за специалния пратеник и координатор
Коментари Харесай

Специален пратеник на САЩ за борба срещу дезинформациите пристига на посещение в България

САЩ имат задача в България за специфичния делегат и координатор на Центъра за световно ангажиране към външното министерство във Вашингтон – Джеймс Рубин. Той ще посети страната ни през актуалната седмица, оповестява Държавният департамент на Щатите. Според формалното известие Рубин би трябвало „ да ускори поддръжката за начинания за битка с дезинформацията “.

Първо пратеникът ще взе участие във форума за районна сигурност GLOBSEC 2023 в словашката столица Братислава, където е и съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков. Сред представителите на събитието е и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. GLOBSEC 2023 продължава до 31 май.

След това Рубин ще посети България и Белгия. За София и Брюксел програмата му гласи, че „ ще се срещне с представители на локалното държавно управление и Европейски Съюз, както и с представители на гражданското общество, с цел да ускори поддръжката за начинания за битка с дезинформацията ". Причината - " продължаващите старания на Русия и други играчи, които популяризират дезинформация, с цел да подкопаят демокрацията и националната сигурност, и по какъв начин нашите нации могат групово да се опълчват на заканите в осведомителното пространство ".

Миналия месец Рубин беше в Скопие за срещи с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски и президента Стево Пендаровски, като тематиката бе битката с дезинформацията, манипулираната информация и други закани в осведомителното пространство на Западните Балкани, заяви тогава Българска телеграфна агенция.

Джеймс Рубин е с 35 години кариера в дипломацията и с опит като политически консултант, учител е в " Оксфорд ", Колумбийския университет и LSE, а също по този начин е коментатор и анализатор за издания като Politico и телевизия Sky News. В Държавния департамент работи от 15 декември 2022 година

През 1989-1993 е член на екипа на сегашния президент Джо Байдън в Сената. При администрацията на президента Бил Клинтън е помощник-държавен секретар и главен представител на Мадлин Олбрайт, както до момента в който тя беше държавен секретар, по този начин и до момента в който бе представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации. През 1999 година му е предоставено да бъде специфичен договарящ за разпускането на Армията за избавление на Косово.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР