САЩ и Русия започват разговори за ситуацията около Украйна на

...
САЩ и Русия започват разговори за ситуацията около Украйна на
Коментари Харесай

САЩ и Русия започват разговори за ситуацията около Украйна на 10 януари

САЩ и Русия стартират диалози за обстановката към Украйна на 10 януари в Женева, оповестиха от съветското външно министерство.

НАТО и Москва ще заседават на 12 януари в Брюксел. Руската страна изиска правнообвързващи гаранции, че Алиансът няма да се уголемява на Изток, а съгласно НАТО всяка страна има право да избира личния си път.

Експерти предизвестиха, че рецесията към Украйна и в Черно море директно заплашва националната сигурност на България.

Истински дипломатически маратон в средата на януари. На 10-и в Женева, на 12-и - в Брюксел и на 13-и във Виена Съединени американски щати, НАТО и Русия би трябвало да намерят път за дипломатическо разрешаване на рецесията по украинската граница.

" Оставаме в подготвеност за логичен разговор с Русия, който би трябвало да бъде основан на главните правила на европейската сигурност. Ние пазиме правото на Украйна да избира своя път. Ерата на сфери на въздействие завърши ", сподели Йенс Столтенберг, общоприет секретар на НАТО.

Руската страна упорства за правни гаранции за своята сигурност и в два проектодоговора към Съединени американски щати и НАТО предложи: фактическо евакуиране на силите на Алианса по границите от 1997 година, неразширяване на Изток и отвод от банкет на Украйна, възбрана за военни дейности в Украйна и Източна Европа.

" В диалозите ще търсим твърди правни гаранции от Съединени американски щати за съветската сигурност, а точно - НАТО да не се придвижва на изток и оръжейни системи, които ни заплашват, да не бъдат разполагани наоколо до нашите граници ", съобщи Мария Захарова, представител на Министерство на външните работи на Русия.

На съветските претенции НАТО да се изтегли по линията от 97-а западните съдружници дадоха отговор, че остават твърдо ангажирани със суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. А съгласно специалисти концепцията за изтеглянето на НАТО е в прорез с всички интернационалните правила за групова сигурност.

НАТО предприе няколко талази на разширение: през 1999 година се причислиха Полша, Чехия и Унгария. През 2004 година - Естония, Латвия, Литва, Словакия, Словения, Румъния и България. През 2009 година - Хърватия и Албания. През 2017-а - Черна гора, а през 2020-а - Република Северна Македония.

Според специалисти, рецесията на украинската граница е следващата в Черноморския район, която директно визира и България.

" След интервенцията 2008 година на територията на Грузия от страна на Русия, след завземането на Крим, след провокирането на обстановката в Източна Украйна - това повишаване на съветските въоръжени сили наоколо до украинската граница естествено предизвика безпокойството на НАТО ", разяснява Йордан Божилов от " Софийски конгрес за сигурност ".

България би трябвало да бъде солидарна и да взе участие във всички дейности по подсилване на отбранителния капацитет на НАТО на изток.

" Рисковете произтичат от това, че в тази обстановка, както значимите ограничения за въздържане, т.е. ротационно разполагане на сили на Алианса, повече разноски за защита, 100% окомплектоване на бойните подразделения, въвеждане на нова техника и спиране на зависимостта от Русия - всички тези въпроси остават сякаш на назад във времето ", съобщи Велизар Шаламанов, някогашен министър на защитата (2014 г.).

България към този момент изиска детайл от Военноморското командване на Алианса, а за вероятно укрепване наличието на НАТО у нас поради рецесията по границата на Украйна военният министър и министър председателят се разминаха в оценките.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР