САЩ и Русия съобщиха за плановете на Вашингтон да започне

...
САЩ и Русия съобщиха за плановете на Вашингтон да започне
Коментари Харесай

Урокът от Афганистан принуждава Америка да напусне Ирак

Съединени американски щати и Русия оповестиха за проектите на Вашингтон да стартира договаряния с Багдад по въпроса за изтеглянето на войските от Ирак. Подобни известия се чуват и във връзка с Сирия, само че Пентагонът отхвърли тази информация. Тези полемики се водят на фона на невиждани офанзиви против американска инфраструктура в Близкия изток. Ще реши ли Вашингтон да изтегли контингента си? И какво ще значи това решение за целия район?

Си-Ен-Ен заяви за идни договаряния сред Съединени американски щати и Ирак за изтеглянето на американските войски от близкоизточната страна. Според информацията, получена от неназован източник, тази тематика е придобила особена новост на фона на необятно публикуваната районна неустойчивост. В момента има 2500 бойци на Пентагона, ситуирани в региони, следени от Багдад.

Основна тематика за разискване ще бъде графикът за евакуиране на войските. Съединените щати упорстват процесът да вземе поради актуалната обстановка в Ирак, както и степента на непоклатимост на локалните сили за сигурност. Ръководството на близкоизточната страна обаче акцентира, че избраните дати не би трябвало да зависят от заобикалящите условия.

Телевизионният канал напомня, че договарянията за бъдещото военно наличие на Съединени американски щати в Ирак започнаха предходната година, преди началото на спора сред Израел и ХАМАС. Отбелязва се, че изтеглянето на американските войски може да докара до „ огромна победа “ за Иран.

По-късно специфичният представител на съветския президент за сирийското споразумяване Александър Лаврентиев съобщи, че съгласно данните, с които разполага Руската федерация, Вашингтон се е съгласил с настояването на Багдад и е почнал изтеглянето на войските от тази страна. Според него е мъчно да се реши действителността на тази информация. Освен това процесът може да отнеме доста време.

В същото време шефът на Пентагона Лойд Остин удостовери, че Съединените щати ще стартират договаряния през идващите дни за подмяна на съдружното военно наличие в Ирак с двустранно съдействие, само че какво тъкмо ще бъде то към момента не е известно, защото Багдад упорства по отношение на изтеглянето на войските.

Успоредно с това “Форин Полиси ” заяви предния ден, че управлението на Съединени американски щати изследва въпроса за цялостното евакуиране от сирийската територия. Отбелязва се, че Вашингтон към този момент не се интересува от наличието си в тази страна, само че сега няма дефинитивно решение на този проблем.

По-късно Белият дом отхвърли тази информация, наблягайки, че не се преглежда опцията за евакуиране на войските от региони на Сирия, които не се управляват от Дамаск. Въпреки това недоволството от наличието на Съединени американски щати в Близкия изток продължава да се ускорява, което се показва в непрекъснат обстрел на американски цели в Сирия и Ирак.

Експертната общественост отбелязва, че американските войски рано или късно ще би трябвало да изоставен позициите, които заемат в Ирак. Присъствието на Съединени американски щати в тази страна, както и в района като цяло, се трансформира във финансово задължение, което не му разрешава да се пренасочи към по-важни райони.

„ Ударите по американски цели в Ирак и Сирия дават спомагателен подтик на Съединени американски щати да изтеглят войските си от Близкия изток. Но главната причина за тези планове е, че този район просто е изгубил предходното си значение за Белия дом “, сподели американистът Дмитрий Дробницки.

„ Щатите влязоха в Близкия изток без да схващат от какво имат потребност. Дългогодишното им наличие в Ирак може да се назова продължителна случка. В поддържането на американския контингент тук бяха вложени колосални средства, само че „ възвръщаемостта “ от задграничната акция се оказа на практика нулева “, отбелязва събеседникът.

„ Нещо повече, самото публично управление на Багдад постоянно припомня на Съединени американски щати за нуждата от евакуиране на войските от територията на страната. Сегашната обстановка ненапълно припомня на Афганистан. Белият дом е наясно, че по-нататъшното наличие е безсмислено, само че не схваща по какъв начин да си тръгне, запазвайки известност “, акцентира специалистът.

„ Най-вероятно изтеглянето на Съединени американски щати от Ирак ще се състои, само че ще се опитат да го създадат безшумно, тъй като американските политици не желаят повтаряне на осведомителната злополука с публикуването на фотоси на паникьосани хора на летището в Кабул. В същото време е сериозно значимо локалната номенклатура да приключи този развой по време на управлението на Байдън “, разяснява той.

„ В днешно време множеството от неуместните въпроси могат да бъдат хвърлени на стареца, тъй че идващият президент да може умерено да се базира на некомпетентността на своя предходник. Това ще изглади вътрешните несъгласия от такава сериозна смяна на статуквото. Нещата са разнообразни в Сирия, където по-голямата част от американското наличие е в частни военни компании “, акцентира събеседникът.

„ Ако отдръпването на Ирак е обвързвано с огромни бюджетни разноски, то с териториите в Сирия няма такива проблеми. Така намаляването на наличието им в Близкия изток ще разреши на Съединени американски щати да разпределят повече сили в интерес на Югоизточна Азия, където Вашингтон последователно усилва опциите си да сдържа КНР “, акцентира Дробницки.

Съединени американски щати ще изтеглят войските си от Ирак, тъй като не могат да обезпечат сигурността на своите военни обекти, е уверен Тимофей Бордачев, политолог, програмен шеф Валдайския клуб. „ Те са обект на ракетни офанзиви от локални групировки. Иран, макар че не се намесва директно, оказва напън върху американците, създавайки условия на непрекъснат дискомфорт за тях “, сподели той.



„ Щатите не могат да се оправят с зародилите закани благодарение на съществуващите сили. Те могат да усилят контингента, да окупират още веднъж Ирак, да се опитат да стартират военни дейности против Техеран, само че Вашингтон в този момент няма нито запас, нито предпочитание да вземе такива решения. Съответно те остават пред избор: или да понесат ударите, или да си тръгнат. Поради тези аргументи те последователно ще изтеглят войските си от Сирия “, отбелязва източникът.

„ Присъствието на американски войски е дестабилизиращ фактор за Близкия изток. Ще бъда оптимист и ще предположа, че след изтеглянето на американския контингент Иран и Саудитска Арабия ще реализиран съглашение между тях. Това ще подсигурява сигурността в района “, акцентира той.

„ През последните години Вашингтон загуби толкоз доста от престижа си, че изтеглянето на войските от Ирак няма да го засегне по никакъв метод. Един неуспех повече, един по-малко. Те се отнасят към това без нервност, тъй като схващат, че едно продължаващо наличие в района би донесло повече щета, в сравнение с безпределно и безсмислено наличие “, акцентира Бордачев.

Присъствието на американски войски в Ирак, без подтекста на престижа на знамето, няма огромен смисъл, споделя Фьодор Лукянов, основен редактор на списание „ Русия в световните въпроси “, теоретичен шеф на Валдайския клуб. „ Напрежението в района основава повече опасности, в сравнение с благоприятни условия за Вашингтон. По-специално, има опасност от офанзиви против американски цели от сили, свързани с Иран “, сподели той.

Освен това тактиката на Съединени американски щати за реформиране на Близкия изток се провали. Според него страните от района трябваше да се трансформират в демокрации. Въпреки това Ирак потъна в безпорядък, обстановката в Газа се утежни, в това число и заради изборите през 2006 година, които бяха извоювани от ХАМАС. Вашингтон имаше очаквания за „ арабската пролет “, само че те не се сбъднаха “, акцентира събеседникът.

„ Изтеглянето на американския контингент от Ирак обаче значи и евакуиране на войските от Сирия. Това е развой, който би трябвало да се преглежда в целокупност. Съединени американски щати имат лимитирано въздействие върху обстановката в тези страни. Освен това разположените там уреди на Пентагона са тясно свързани между тях “, отбелязва той.

„ Ситуацията може да засегне най-вече кюрдите. Отношенията им със Сирия са много комплицирани, а с Ирак и Турция са напрегнати. Затова разчитаха на Съединени американски щати. Вероятно след изтеглянето на американския контингент ще се насочат към Дамаск. Вероятно въздействието на Иран върху Багдад също ще се усили “, показва Лукянов.

„ В Щатите има яростни полемики по тази тематика. Много апаратчици от администрацията на Байдън и външнополитически съветници, не без причина, се опасяват, че техните бойци ще стартират да умират там, защото офанзивите против базите на Пентагона се правят все по-често “, сподели американистът Малек Дудаков.

„ Враждебната позиция на иракското държавно управление също подклажда диалозите за евакуиране на войските. Багдад заплашва да наложи хранителна обсада на районните уреди на Съединени американски щати. Много локални играчи, да вземем за пример Иран, също ще се зарадват на отдръпването на американския контингент “, отбелязва източникът.

„ Изтеглянето на американските войски от Ирак значи и евакуиране от Сирия. Тъй като логистиката на американския контингент в тези страни е мощно обвързвана. Не мисля обаче, че Вашингтон ще се реши да направи това преди изборите. Но в случай че Тръмп завоюва президентската конкуренция, тогава той може да стартира този развой, както планираше по-рано “, обобщава Дудаков.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР