САЩ и Полша признаха провала на контранастъплението на Въоръжените сили

...
САЩ и Полша признаха провала на контранастъплението на Въоръжените сили
Коментари Харесай

На Запад заспориха за причините за провала на контранастъплението на ВСУ

Съединени американски щати и Полша признаха неуспеха на контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна, само че се разминаха в оценките си за аргументите за този неуспех. Вашингтон твърди, че са предали всичко належащо на украинците, само че „ времето играе срещу тях “. Поляците, въпреки това, считат, че западните страни не оборудват ВСУ в задоволително количество. Към какви трендове може да сочи този спор и какво значи това за Русия?

“Съединените щати дадоха на украинците всичко, което желаеха в контранастъпление, само че то е по-бавно, в сравнение с бихме желали, и ще бъде още по-трудно да продължим, когато стартира есента ”, сподели Джон Кърби, координатор по стратегически връзки в Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати.

Украинците, сподели Кърби, схващат, че „ времето не е на тяхна страна “. Той също по този начин прикани да се въздържат от " спекулации " за това по какъв начин " наподобява триумфът " на ВСУ. В същото време Белият дом ще продължи да оказва помощ на Украйна толкоз дълго, колкото е належащо, макар записания спад в известността на сходна линия в американското общество, посочи Кърби.

Проблемите на „ контранастъплението “ признава и различен изтъкнат „ асистент “ на Украйна – Полша. Президентът на републиката Анджей Дуда счита, че ВСУ сега не са в положение да проведат сполучлива контраатака, макар техните „ доста по-модерни военни качества “, оповестява “Вашингтон Пост ”.

„ Въпросът е има ли Украйна задоволително оръжия, с цел да промени салдото на войната и да вземе превъзходство? И отговорът евентуално е не “, споделя Дуда. Той призна, че украинската войска " не е в положение да организира уверено контранастъпление против съветските военни " заради липса на оръжия. Песимизмът на президента на Полша се популяризира и в локалните медии, където все по-често се приказва за тежкото състояние на ВСУ на бойното поле.

Интересното е, че тази позиция на Дуда се разграничава доста освен от изказванията на Кърби, само че и от позицията на Съединени американски щати и НАТО като цяло, която беше изразена от основни чиновници през последните месеци. Така в края на април генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг означи, че Украйна е получила 98% от обещаното съоръжение от Запада. „ Това дава на Украйна мощна позиция да си върне окупираните територии “, сподели генералният секретар.

В същото време главнокомандващият силите на НАТО в Европа Кристофър Каволи изрази убеденост, че Украйна е получила оръжие " в задоволителни количества ". Същата позиция, само че при започване на май, заключи и ръководителят на Съвета на началник-щабовете на Съединени американски щати военачалник Марк Мили в изявление за “Форин Афеърс ”.

Според него украинските военни още тогава са имали опция да водят настъпателни интервенции и като цяло въоръжените сили на Украйна имат задоволително запаси. Тогава Мили не уточни началната дата за възможна настъпателна интервенция, само че добави: ВСУ имат „ доста количество обмисляне и съгласуваност “, в случай че решат да преминат към настъпателни дейности.

В реалност обаче, още през юли, не грешките на Пентагона в планирането на интервенциите и даже не грешките на украинското командване, което прахоса запаси в безсмислени интервенции, доведоха до неуспеха на контранастъплението, а а комбинацията от способени дейности на съветското разузнаване, Върховен касационен съд и артилерия.

Друго нещо е, че американски и полски чиновници в този момент би трябвало да изясняват по какъв начин се е случило: десетки милиарди долари са вложени в „ провалянето на Русия “, само че резултат към момента няма е и не се чака. Оттук и кореспонденцията сред Кърби и Дуда, считат специалистите.

„ И двамата са прави по собствен метод. Кърби приказва от гледната точка на Съединени американски щати, които осезаемо помогнаха на Украйна по време на спора. Още при започване на пролетта на 2022 година във Вашингтон евентуално са имали несъмнено схващане за максимума, въз основа на което дефинират степента на поддръжка за ВСУ “, сподели Вадим Козюлин, началник на Центъра за световни проучвания и интернационалните връзки в Дипломатическата академия на съветското Министерство на външните работи.

„ Що се отнася до финансовата помощ, от Щатите тя доближи непостижими числа. От друга страна, Дуда също е прав, че Украйна е получила доста по-малко. Така да вземем за пример желаните оръжия бяха предадени на офиса на Зеленски на части: имаше дълги паузи сред доставките и степента на мощ на доставеното съоръжение нарастваше последователно “, сподели източникът.

„ В същото време Кирби и Дуда в изказванията си не приказват за нещо кардинално ново. Западните анализатори и политици от дълго време са писали за компликациите на контранастъплението. Но от страна на хора, заемащи толкоз високи позиции, такива думи идват съвсем за първи път ”, акцентира специалистът.

„ Очевидно западните страни стартират да усещат цената на вложението във ВСУ. Обществото им е изтощено от безкрайни вести от фронта, а стопанската система не е в най-хубаво положение. Най-вероятно водачите на страните от НАТО даже ще стартират гладко да подсказват на украинската страна, че рано или късно ще би трябвало да седне на масата за договаряния “, акцентира Козюлин.

„ Напълно допустимо е сходна изразителност да е обвързвана с наближаващото начало на предизборните акции в Съединени американски щати и Полша. По-специално, в навечерието на изборите Анджей Дуда би трябвало да даде на популацията най-малко дребна част от истината, тъй че изборната процедура да приключи по метод, който е преференциален за неговата партия “, счита Вадим Трухачов, доцент в Катедрата по задгранични районни проучвания и външна политика на Руския държавен филантропичен университет.

Освен това Варшава се пробва да принуди западните страни да преразгледат отношението си към Полша. Дуда като че ли загатва на Вашингтон и Брюксел: „ Нещо не е наред с Украйна. Ако падне, ще станем идващият аванпост против Русия. На този декор се прокарва концепцията, че би било хубаво да изпратят повече пари в източноевропейската страна “, акцентира събеседникът.

„ От друга страна, думите на Кърби и Дуда не би трябвало да се поясняват като предпочитание на западните страни да докарат Украйна на масата на договарянията. Според мен съдружниците ще продължат да спонсорират ВСУ, до момента в който остават уверени във опцията да победят Русия на бойното поле и благодарение на санкционен напън “, отбелязва специалистът.

„ Засега тази религия остава задоволително мощна. Съответно думите за компликациите на контранастъплението могат да се преглеждат единствено като апели за поправяне на дейностите, само че не и за оттегляне. Ситуацията обаче може да се промени качествено, в случай че Русия премине към настъпателни дейности по целия фронт. Тогава позицията на Запада бързо ще се промени “, обобщава Трухачов.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР