САЩ и Полша договориха превръщането на страната в център за

...
САЩ и Полша договориха превръщането на страната в център за
Коментари Харесай

Полша и САЩ договориха газов хъб за Украйна и военни обекти

САЩ и Полша договориха превръщането на страната в център за систематизиране на норвежки и американски газ в региона, както и 6 места за разполагане на спомагателни към 1000 военни на Пентагона. Освен това е квалифицирано и съглашение за сигурността, обвързвано с 5G мобилните връзки, с което ще се затегне режимът и стандартите за достъп на избрани артикули (но не и съответни компании и държави) до стратегически значими елементи от бъдещата мрежа.

Това е част от подготовката за анулираното в последния миг посещаване на президента Доналд Тръмп във Варшава за утрешната 80-та годишнина от началото на Втората международна война в Европа. Вместо него в полската столица на следващия ден идва вицепрезидентът Майкъл Пенс.

Днес министърът на енергетиката Рик Пери, онтговарящият за стратегическата инфраструктура на Полша Пьотр Наимски и секретарят на Съвета за национална сигурност и защита на Украйна Александър Данилюк подписаха тристранно съглашение за газово съдействие, заяви националното радио на Полша. То планува превръщането на Полша в европейски " газов център ", от който ще се разпределя американски полутечен газ.

Наимски добави на конференцията, че газ ще идва и от " Балтийския водопровод " (Baltic Pipe) и от разширението на газовия терминал в Свиноуйсце.

Газопроводът, който се пресича с съветския " Северен поток 2 ", идва от Дания и би трябвало да доставя до 10 милиарда куб. м норвежки газ годишно, когато бъде приключен към октомври 2022 година Идеята е още от 2001 година и след неуверен старт бе възроден през 2008 година с присъединяване на полската държавна Gaz-System и датскаата Energinet.dk и поддръжката на Европейския съюз.

Наимски сподели още, че след 2 години потенциалът на инсталациите в Свиноуйсце ще бъде повишен с 50% до 7.5 милиарда куб. м. и в случай че Украйна купи американски газ от полската PGNiG, това в допълнение ще помогне за понижаване на зависимостта на страната от съветския газ.

Пери назова подписания меморандум " необикновена победа за енергийната, икономическата и начионалната сигурнаст на трите страни ". По думите му това поддръжка на Полша да понижи зависимостта си от съветския газ и да стане център да експорт на полутечен газ към съседите. " За да понижим рисковете от прекъсването на съветски газ през Украйна, би трябвало да построим районна инфраструктура с Полша. Такава е и същността на тристранното съглашение. Не става дума за някакво огромно разширение на инфраструктурата с Украйна. " Ние така и така от няколко години не купуваче газ от " Гадпром ", а идната крачка е да получим достъп д овтечнен газ, който главно идва от Съединени американски щати ", сподели Данилюк.

В петък министърът на защитата Мариуш Балшас заяви, със Съединени американски щати е контрактувано кои ще са шестте места, където да бъдат ситуирани спомагателните американски войски, за които заяви Тръмп при визитата на президента Анджей Дуда в Белия дом преди няколко месеца.

Управляващите, които през февруари оповестиха, че Полша ще вложи до 2026 година близо 43 милиарда евро за превъоръжаване и рационализация, доста празчитаха да разгласи подробнистети при визитата на Тръмп, с цел да помогне това на акцията им за парламентарните избори на 13 октомври. Вероятно по тази причина към този момент те не разкриват доста детайлности, като се изключи че " сме подготвени да споделим с обществеността информация за местата, където ще бъдат ситуирани бойците ".

Полша подписа през юни съглашение за увеличение числеността на разположените на ротационен принцип към 4500 американски военни с още 1000 души. Варшава даже говореше за нова огромна база с условно име " Форт Тръмп ", до момента в който Пентагонът избира хората му да са разпръснати на разнообразни места. В този диалог се включиха и спекулации, идващи от Вашингтон, че на полска територия може да бъдат преместени част от 35 000 американски военни, дислоцирани в Германия. Това се възприе и като напън от Съединени американски щати в Берлин най-сетне да усилят разноските си за защита до предстоящите 2% от Брутният вътрешен продукт, откакто финансовият министър - социалдемократът Олаф Шолц, сподели наскоро, че този дял ще доближи 1.26% към 2023 година

Джорджет Мосбахер, посланикът на Съединени американски щати във Варшава, съобщи в " Туитър ", че " Полша извършва задължението за 2% от Брутният вътрешен продукт разноски за защита. Германия - не. Бих привествала американските войски в Германия да дойдат в Полша ". Колегата ѝ в Берлин Ричард Гренел сподели в изявление за организация ДПА, че " в действителност е обидно американският данъкоплатез да продължи да устоя 50 000 американци (военни и цивилни) в Германия, до момента в който Германия употребява комерсиалния си остатък за личните си цели ".

Поляците показват проамерикански позиции и с проекти за пазаруване на 32 от най-модерните самолети F-35 на " Локхийд Мартин ", само че и внимават да не нервират Германия, като споделят, че американсктото военно наличие там не трябва да се понижава за сметка на пренасяне на войски в Полша. Освен това анализатори споделят, че надали Пентагонът елементарно щесе откаже от добре разбаротената инфраструктура и две основни централи в Германия - командването за Африка в Щутгарт и военновъздушната база " Рамщайн ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР