САЩ и Китай са готови да предложат повече стимули на

...
САЩ и Китай са готови да предложат повече стимули на
Коментари Харесай

ЕС има да наваксва в глобалната AI надпревара


Съединени американски щати и Китай са подготвени да предложат повече тласъци на AI откривателите, в сравнение с Европейски Съюз
(снимка: CC0 Public Domain)

Огромни вложения се изливат във компании, свързани с изкуствен интелект, по целия свят. Всяка седмица се разгласяват многочислени публикации по всевъзможни въпроси, свързани с логаритми, от учени от първокласни проучвателен институти. На всички ни е ясно, че е на ход интернационално съревнование в областта на изкуствения разсъдък – кой ли ще го завоюва?

Може би ще е Съединени американски щати, съгласно отчет на откривателите от американския Център за нововъведения и данни от 2019 година, който сплотява индикатори от трите огромни района в тази конкуренция – Европа, Китай и Съединени американски щати – в общо шест категории, свързани с изкуствения разсъдък – гений, проучвания, разработка, хардуер, разпространение и данни. Видът на компилираната информация се простира от общите суми пари, пръснати по компании за AI, до дял на откривателите в региона на AI спрямо общото население. Засегнат е и броят на суперкомпютрите, които всяка страна може да претендира, че има в листата на Топ 500.

Едно от най-сериозните разграничения сред трите района идва по линия на парите, отбелязва в обява по тематиката. Към края на 2019 година новостартиращите компании за AI в Съединени американски щати са получили над 14 милиарда $ финансиране от фондове за рисков капитал и компании за дялови вложения. Това е с 8 милиарда $ повече от компаниите в Китай и много повече от започващите компании в Европейски Съюз за същата година (3,2 милиарда долара).

Към оня миг европейските пари за са били ориентирани най-вече към английски стартъпи – цели 57% от общото финансиране на Европейски Съюз за компании с изкуствен интелект. Това значи, че в този момент, след Брекзит, ще забележим огромни промени в вложенията на остарелия континент, ориентирани към изкуствен интелект.

Липсата на средства за „ зареждане ” на системата от стартъпи в региона на AI се сочи като причина доста от тях да се насочват към други райони в търсене на финансиране. Този, който съумее да предложи задоволително и допустими способи за обезпечаване на финансиране на стартъпите, несъмнено ще получи преднина.
още по тематиката
От друга страна, значим въпрос е какъв е размерът на вложенията в научни проучвания, насочeни към изкуствен интелект. Китай старателно усилва средствата за научноизследователска и развойна активност в страната. Това докара до такава степен, че страната стартира да генерира голям брой научни разработки и изявления на тематика изкуствен интелект. С малко под 30 000 научни публикации Китай съставлява 28% от международното произвеждане на научни проучвания в региона на AI, до момента в който делът на Европейски Съюз непрестанно понижава през последните няколко години, с цел да доближи 23%.

Съединени американски щати, които несъмнено имат добре отработени механизми за обезпечаване на финансиране за бизнесмените, също изостават откъм научна база. Щатите са извор на едвам 18% от научните изявления за изкуствен интелект.

За Мартин Еберс, съоснователят на Европейското общество за роботика и изкуствен интелект (RAILS), решението би трябвало да идва както от частните компании, по този начин и от обществения бранш. „ Европейски Съюз би трябвало да даде верните тласъци ”, споделя той. „ Компаниите в Съединени американски щати и Китай са подготвени да предложат повече и това е тласък за откривателите да се реалокират там ”.

В същото време обаче би трябвало да се означи, че качеството на изявленията в Европейски Съюз се усилва, до момента в който това на китайските научни проучвания понижава. Що се отнася до хардуера, Съединени американски щати за следващ път демонстрират преднина. Разглеждайки по света, осем са основани в Съединени американски щати. Едва една от водещите 15 е европейска.

Сферата, в която Китай е ненадмината, обаче, е суперкомпютрите. Страната има близо два пъти повече устройства, класирани в по продуктивност, в сравнение с Съединени американски щати. От 2012 година насам Китай е утроила наличието си в листата: сега тя има 214 суперкомпютъра в Топ 500, в съпоставяне със 113 за Съединени американски щати и единствено 91 за Европейски Съюз.

Според откривателите, Общият правилник за отбрана на данните (GDPR) лимитира събирането и потреблението на данни, които могат да насърчат развиването на AI. Дали това е положително или неприятно – времето ще покаже. Предложенията за Закон за ръководство на данните, макар че предизвикват повторното потребление на данните от обществения бранш, могат да лимитират прехвърлянето на част от информацията.

Най-новите данни демонстрират, че през последната година е налице съвсем 40% нарастване на, издадени от Европейски Съюз, спрямо предходните 20 месеца. Сумите доближават няколко милиона евро. В този подтекст не е изненадващо да се откри, че някои компании са възпирани от създаването на системи за AI като цяло, заради боязън да не бъдат санкционирани за потреблението на персонални данни – а това може да се окаже пречка даже за най-добронамерените нововъведения.

Ключов въпрос на дневен ред в този момент е лицевото различаване. „ Разбира се, не е належащо да се контролират строго всички типове системи за AI. Но в някои чувствителни области, като разпознаването на лица, би трябвало да разгледаме от близко по какъв начин ще предотвратим дискриминирането ”, разяснява Еберс от RAILS.

„ Идеята е, че можем да се придържаме към европейските полезности и да се опитаме да създадем правила, които да намерят точния баланс сред нововъведенията и другите опасения, свързани с потреблението на AI ”, разяснява той.

Изоставането на Европейски Съюз в това отношение може да се окаже преднина. Миналата година блокът разгласява бяла книга за изкуствения разсъдък, защитавайки визията за „ надеждна технология ”, която слага хората преди всичко – индиректно показвайки отрицание за по-свободните режими на ограничаване в други страни.

Защитниците на така наречен мощно се надяват, че до момента в който Европейски Съюз създава строги стандарти за AI, другите страни ще се поучат и ще последват образеца. Както изяснява Еберс, не е наложително по-добрата отбрана да потиска новите хрумвания: „ Европейски Съюз даде ясно да се разбере, че те желаят да основат вътрешен пазар за AI. Европа може да стане водач на пазара на нелични данни, да вземем за пример ”, споделя откривателят.

Така или другояче конкуренцията за изкуствен интелект занапред ще се форсира. Европейски Съюз ще има мощни съперници, само че към момента има късмет за водачество.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР