САЩ и Китай, които са най-големите суперсили сега и се

...
САЩ и Китай, които са най-големите суперсили сега и се
Коментари Харесай

САЩ, Русия и Китай са водещи в световната политика според българите

Съединени американски щати и Китай, които са най-големите суперсили в този момент и се чака да продължат да бъдат такива през идващото десетилетие, са считани в действителност по света и за обилни дестабилизиращи фактори в световен мащаб. Русия също. Но в този момент буди по-малко боязън, до момента в който Китай буди повече. Европейският съюз се приема като най-стабилизиращият фактор, само че и се чака скоро да остане част от международните суперсили.

Това са част от заключенията и хипотезите от новият световен сондаж на международната Асоциация „ Галъп интернешънъл “ по отношение на усещанията за международните суперсили и техните политики. Изследването покрива 45 страни по света и повече от 42 000 пълнолетни жители и е представително за към 2/3 от международното население.

Скорошни предстоящи изненади в полюсите на международната политическа карта? По-скоро не.

И след десетилетие Китай и Съединени американски щати ще запазят своите позиции като водещи международни сили – съгласно болшинството от международното население, взело участие в проучването. Русия също е одобрявана като международна суперсила що се отнася до близкото бъдеще, само че не с такава убеденост . Европейският съюз по-скоро няма да играе централна роля в интернационалните връзки – най-малко не като суперсила – съгласно упованията на хората. Същото се отнася и за Обединеното кралство. Индия и Япония също не са одобрявани като бъдещи международни суперсили.

През последните години политическото въздействие на Китай печели все по-голямо внимание в международен мащаб. Търговското напрежение сред Китай и Съединени американски щати от последните няколко години удостовери мястото на Китай като водач на политическата карта. Най-вероятно това е и повода, заради която хората в този момент са най-сигурни по отношение на позицията на Китай като суперсила през 2030 година Повече от три четвърти от запитаните в западните страни от Европейски Съюз и над две трети от тези в Латинска Америка споделят това мнение.

Хората в Индия (може би очаквано) наподобяват най-склонни да отхвърлят опцията Китай да бъде суперсила през 2030 година Почти половината от респондентите там считат, че Китай няма да е измежду международните властови водачи. Сред районите и огромните народи Индия е също по този начин и единственото място, където делът на несъгласните, че Китай, ще е суперсила е по-голям от каузи на съгласните. Но това по-скоро отразява равнището на неприязън, а не рационални възгледи.

Въздържани по този въпрос наподобяват и хората в Азия като цяло, а също и в Русия – с към една трета отрицателни отговори. И на двете места, въпреки всичко, болшинството клони към единодушие с изказванието, че Китай ще е измежду суперсилите (макар в Русия да не са толкоз мощно убедени).

56% от хората в международен мащаб считат, че през 2030 година Съединени американски щати ще не престават да бъдат международна суперсила . Хората в Близкия Изток, Източна Азия и в Съединени американски щати (очаквано) наподобяват най-уверени в тази вероятност. Респондентите в Русия (също очаквано), Африка и Западна Азия, въпреки това, са най-склонни да не се съгласят, че Съединени американски щати ще бъдат суперсила след 10 години.

Двама от всеки петима респонденти в международен мащаб считат, че Русия ще бъде измежду международните суперсили в близкото бъдеще. Повече от една трета не се съгласяват. Значителен е и делът на тези, които не могат да формулират мнение по въпроса.

Хората в Латинска Америка, Близкия Изток и европейските страни, които не са част от Европейски Съюз, са по-склонни да имат вяра в основната роля на Русия в интернационалните връзки. Самите руснаци обаче не са толкоз уверени в това, защото една трета от тях чака страната им да е измежду основните артисти на международната карта, а 41% са скептични. Сред районите и огромните страни, минимум уверени в утрешното предимство на Русия се оказват точно руснаците, а също и хората в Азия.

Япония ще бъде суперсила през 2030 година съгласно една трета на международното население. Почти половината от запитаните обаче не се съгласяват. Останалите не могат да преценяват. Най-големите дялове на единодушие са регистрирани в Латинска Америка и Близкия Изток. Най-склонни да не се съгласят са хората в Европа, Русия и Азия.

В най-малка степен одобрявана за суперсила в близкото бъдеще е Индия. 16% от респондентите в международен мащаб споделят, че след 10 години страната ще бъде забележителен интернационален фактор. Две трети споделят противоположното мнение. Самите жители на Индия обаче са мощно уверени, че страната им ще бъде суперсила през 2030 година – 79% считат по този начин.

Мнозинството от хората по света не чака Обединеното кралство да е суперсила до края на настоящото десетилетие. Това мнение е изразено от повече от половината от запитаните респонденти. Една четвърт е по-склонна да одобри, че Обединеното кралство ще бъде измежду суперсилите. Останалите не могат да преценяват.

Регионалният разбор демонстрира, че жителите на Европа са измежду най-скептичните във връзка с интернационалната роля на Обединеното кралство след 10 години. Хората в Близкия Изток, да вземем за пример, са по-склонни да отдадат по-голяма значимост на интернационалното значение на Обединеното кралство. Делът на скептиците обаче е най-голям даже и там.

Според най-значимия дял от хората по света Европейският съюз също няма да бъде измежду международните суперсили. Една трета въпреки всичко има вяра в противоположното. По-оптимистични по повод значимостта на Европейски Съюз на интернационално равнища са хората в Близкия Изток и Латинска Америка. По-скептични наподобяват самите европейци, изключително жителите на западните страни от Европейски Съюз.

Световните суперсили в действителност дестабилизират света. Второстепенните интернационалните фактори са обсъждани като по-скоро стабилизиращи .

Според болшинството от респондентите по света, Съединени американски щати ще продължат да бъдат международна суперсила, само че в това време Щатите са одобрявани като най-дестабилизиращата мощ. Повече от половината от запитаните считат по този начин. Една трета споделя противоположното мнение. Останалите не могат да отговорят.

Хората в Близкия Изток и Русия преглеждат политиките на Съединени американски щати като най-вече дестабилизиращи. Гражданите на Европа (особено тези от западната част на ЕС), Западна Азия и Латинска Америка също. Политиките на Щатите се одобряват за стабилизиращи най-много в Индия и (не толкоз изразено) в Източна Азия.

Нагласите към политиките на Съединени американски щати остават непроменени през последните няколко години – през 2018 и 2019 дяловете, на тези, които одобряват Щатите за стабилизиращ фактор на интернационалната сцена (28% през 2018 година и 31% през 2019 г.) и дестабилизиращ (56% през 2018 година и 54% през 2019 г.) са на процедура същите като тези през актуалната вълна на проучване.

Новата администрация в Съединени американски щати може да донесе смяна в световната картина. Следващите талази на проучване ще потвърдят или отхвърлят тази догадка.

Повечето хора по света считат, че политиките на Русия също са дестабилизиращи. Структурата на позитивните и отрицателните отговори е близка до записаното за Съединени американски щати. Около половината от отговорите разказват Русия като дестабилизираща международна мощ. Една трета е на противоположното мнение, а една пета от запитаните не може да даде съответен отговор. Индия е измежду огромните народи и райони в международен мащаб, където хората са в най-голяма степен уверени в стабилизиращата роля на Русия. Гражданите на Русия също одобряват политиките на страната си като по-скоро стабилизиращи, въпреки и с по-малко убеденост.

Като цяло, усещанията във връзка с Китай в международен мащаб са идентични с тези за Съединени американски щати и Русия – към половината от участвалите в проучването правят оценка политиките на страната като по-скоро дестабилизиращи, една трета вижда Китай като по-скоро стабилизиращ фактор в интернационален мащаб, а една пета са затрудняващите се да отговорят. Все отново, наподобява, че известно терзание във връзка с политиките на Китай демонстрира признаци на евентуален напредък – това ще бъде тествано при идващите талази на проучване.

Политиките на Китай са одобрявани като по-скоро стабилизиращи в Западна Азия и Африка. Най-уверени в противоположното мнение са жителите на Европейският съюз, Близкия Изток, а също и Индия и Източна Азия.

Макар че не се чака да резервира позицията си като международна суперсила през идващите 10 години, Европейският съюз все още е единствената международна суперсила, чиито политики са оценени като по-скоро стабилизиращи – най-високият дял от отговорите в международен мащаб е в интерес на това мнение. Двама от всеки петима запитани считат, че Съюзът стабилизира света, една трета настояват, че политиките му са дестабилизиращи, а една четвърт не може да даде съответен отговор.

В световен мащаб най-много европейците одобряват Съюза за стабилизираща мощ, само че също и жителите на Латинска Америка и Източна Азия. Според забележителен дял от жителите в Близкия Изток и Русия обаче, Европейски Съюз е по-скоро дестабилизираща суперсила.

Така наподобява, че все още няма международна суперсила, която да е одобрявана за стабилизираща от мощно болшинство от международното население. Недобри вести в интервал на пандемия.

Кънчо Стойчев, Президент на международната асоциация „ Галъп интернешънъл “:

„ Нарастващата тежест на Китай в световните взаимоотношения не е изненада, само че напускането на масата на четирите огромни сили от страна на Европейски Съюз е. Това в действителност е най-дестабилизиращият факт – тъй като Европейски Съюз, повече или по-малко, постоянно се пробва да балансира. На доктрина и Русия би могла да заеме междинната позиция сред Съединени американски щати и Китай, само че все още на процедура това звучи повече от неуместно. В същото време, наподобява, че с дейностите си, Западът на процедура сближава Русия и Китай – което, в светлината на растящата в световна роля на страната в стопанската система, по-скоро не вещае усилване на демокрацията. “

Силните полюси съгласно българите – на изток от нас. Стабилността обаче идва от Европейски Съюз.

Резултатите от изселването в България също отреждат водеща роля в международната политика на Съединени американски щати, Китай и Русия. Съществени разминавания сред усещанията у нас и систематизираните настройки в света има по повод подредбата на трите международни сили. Руската федерация се приема като водач от обществото у нас. Китай и Съединени американски щати също ще са измежду международните суперсили през 2030 година, съгласно болшинството у нас, само че заемат хипотетичните „ втора “ и „ трета “ позиция съгласно публичното мнение.

Българите не чакат Европейският съюз да е главен фактор в интернационалната политика след 10 години, само че одобряват Съюза в най-голяма степен за стабилизатор на интернационалната политическа сцена. Индия и Япония са по-скоро надалеч от публичното внимание у нас. Обединеното кралство губи своето значение като международен фактор съгласно българите.

Кои ще са суперсилите след десетина години? По отношение на Съединени американски щати, 46% от българите считат, че тази страна ще бъде суперсила и след десетилетие . 23% са скептични, а една трета не могат да преценяват.

По отношение на Китай структурата на отговорите у нас е сходна – въпреки, че наподобява, че упованието Китай да е суперсила след десетина години е малко по-сигурно – една втора считат така; малко под една пета по-скоро не имат вяра. Отново една трета не могат да преценяват.

Нашето общество е най-убедено в първостепенната роля на Русия в международната политика, що се отнася до близкото бъдеще. 58% са уверени в нея. Скептиците са 14% от всички запитани у нас. И по този въпрос колебаещите се са близо една трета. Подобна конструкция на настройките от дълго време не е изненада за България.

27% у нас считат, че Япония ще бъде измежду международните суперсили в края на десетилетието. Една трета са на противоположното мнение. Значителен е делът на тези, които не могат да преценяват – 40% от всички взели участие в проучването у нас. Това са и най-високите стойности на този отговор, регистриран измежду всички взели участие страни.

И у нас, както и по света, обществото не чака Индия скоро да бъде измежду полюсите на международната политика. Повече от една втора считат по този начин. 12% въпреки всичко чакат Индия да е суперсила. Една трета у нас не могат да преценяват.

Обединеното кралство също няма да е водещ интернационален фактор към 2030 година, съгласно болшинството от българите . 18% обаче чакат, че Лондон ще има водеща роля в интернационалната политика. Отново една трета не могат да преценяват.

Що се отнася до настройките към водачеството на Европейски Съюз, наподобява, че у нас мненията са разграничени . Най-висок е делът на тези, които чакат Съюзът да е суперсила – 39%. По-нисък (но с малко) е делът на тези, които се съмняват във водещата роля на Европейски Съюз – 32%. 29% пък не могат да преценяват.

Кои са стабилизиращите политики? Според 55% от Българите политиките на Съединени американски щати, да вземем за пример, дестабилизират света . 19% считат, че Съединени американски щати са по-скоро стабилизиращ фактор. Останалите не могат да преценяват.

Русия, въпреки и да е одобрявана като първа международна суперсила у нас, не е считана за стабилизиращ фактор със същата увереност. Макар и да не е по този начин мощно изразено, обаче болшинството у нас счита, че политиките на Русия по-скоро стабилизират света (42%). Една четвърт не са съгласни, а една трета не могат да преценяват.

Политиките на Китай по-скоро още е непознат на българите . Близо половината от запитаните у нас (45%) не могат да преценяват дали политиките на международната суперсила стабилизират или дестабилизират света. Отговорилите „ не мога да преценява “ у нас са и най-високият дял измежду всички изследвани страни по света. Все отново, обществото ни, както и по-голямата част от международното обитаеми, клони към опцията „ дестабилизира “ (35% у нас дават отговор така). Останалите 19% виждат по-скоро стабилизиращ капацитет в интернационалните политики на Китай.

Макар и да не е изцяло решително в ролята на Европейски Съюз като суперсила след 10 години, обществото ни, също като доста други хора по света, вижда Европейски Съюз като най-стабилизиращия фактор в интернационалната политика все още – 55% от българите дават отговор по този начин. За 19% политиките на Съюза са дестабилизиращи. 26% не могат да преценяват.

Прави усещане, че на всички въпроси делът на българите, които не могат да преценяват и да дадат съответен отговор е забележителен, което приказва и за високите равнища на незапознатост по тези тематики.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР