САЩ и Израел засилиха усилията си за ограничаване на трансферите

...
САЩ и Израел засилиха усилията си за ограничаване на трансферите
Коментари Харесай

Помага ли криптовалутата на Хамас да финансира тероризма?

Съединени американски щати и Израел ускориха напъните си за ограничение на прехвърлянията на криптовалута към Хамас след бруталните офанзиви на групата против Израел на 7 октомври. Bitcoin, Dogecoin и Ethereum от ден на ден се упрекват като канали за финансиране на ислямистки групи. Нали по този начин?

Вследствие на офанзивите на Хамас против израелска територия на 7 октомври, които бяха невиждани по мащаб, ролята на цифровите валути като биткойн и доджкойн и платформите за крипто продан във финансирането на радикалното ислямистко придвижване са все по-внимателно обсъждани.

През октомври 19, Мрежата за битка с финансовите закононарушения на Министерството на финансите на Съединени американски щати (FinCEN) предложи нови разпореждания, идентифициращи „ смесването на конвертируеми виртуални валути (CVC смесване) като клас транзакции от главно значение за пране на пари … за битка с потреблението му от злонамерени участници, в това число Хамас [и] палестинци Ислямски джихад “.

Тези онлайн услуги, известни по-небрежно като „ миксери “ или „ тумблери “, смесват криптовалута с противозаконен генезис с други средства в криптовалута. Като подобен, „ рискът от потребление на крипто миксери за пране на пари или прикриване на облаги е много забележителен “, признава уеб сайтът за вести на крипто промишлеността Cointelegraph.

Апели за биткойни посредством Фейсбук, Instagram и Telegram

Впоследствие от нападението от 7 октомври израелското министерство на защитата твърди, че е конфискувало виртуални портфейли, свързани с Хамас, които са получили 41 милиона $ (39 милиона евро) сред 2013 година и 2019 година Групата на палестинския ислямски джихад от своя страна е събрала 94 милиона $ (€ 89 милиона) в криптовалута през последните години, съгласно Elliptic, английска компания, която проучва транзакции с виртуална валута.

И това не е всичко. Вашингтон също по този начин реши на 18 октомври да глоби „ Buy Cash “, основана в Газа компания, упрекната в „ улеснение “ на прехвърляния на криптовалута към Хамас и Палестинския ислямски джихад.

„ Използването на крипто от Хамас за първи път стана ясно през януари 2019 година “, написа Дейвид Карлайл, съосновател на Elliptic, в обява в блог, оповестена на 11 октомври. Бригадите ал-Касам, въоръженото крило на Хамас, беше заловен на мястото на престъплението, до момента в който провежда апел за дарения в биткойн посредством Фейсбук и Instagram.

Първоначално тези начинания „ финансиране 2.0 “ събраха единствено няколко хиляди $, само че от този момент Хамас от ден на ден употребява обществените мрежи като канали за финансиране. А палестинската формация, публично оповестена за терористична организация от Европейски Съюз и Съединени американски щати, не е сама в дейностите си. „ Използването на криптовалута във връзка със обществените медийни платформи – Фейсбук, Instagram и видях Telegram да се загатва неотдавна – стана много известно “, споделя Никълъс Райдър, професор по право и експерт по мрежи за финансиране на тероризъм в Кардифския университет.

Неотдавнашното внимание, отделено на средствата, трансферирани на Хамас в биткойни и други криптовалути, може да сътвори усещането, че без тази непредвидена облага ислямисткото придвижване би банкрутирало или най-малко щеше да има доста по-трудно време да финансира офанзивите си против Израел.

Вторични средства

„ Има известна степен на хипербола по тази тематика. Тя е относително нова, има щемпел и е непозната за доста хора, тъй че, несъмнено, притегля вниманието. Не можете да я пренебрегнете, само че в случай че се замислите плюсовете и минусите на [използването му за] набиране или пренасяне на средства, криптовалутата не е най-хубавата “, споделя Том Кийтинг, шеф на Центъра за проучване на финансовите закононарушения и проучвания на сигурността в Royal United Service Institute, един от водещите английски откриватели танкове по въпросите на сигурността.

Например, Хамас, която списание Forbes класира през 2014 година като „ една от най-богатите терористични групи в света “, има планиран годишен бюджет от близо $1 милиард. Повечето от парите идват от „ емигранти или частни донори в района на Персийския залив “, показва немският новинарски канал Deutsche Welle.

В това отношение 41 милиона $ в криптовалути, иззети от израелските управляващи, може да наподобяват като капка в чашата за Хамас. Нещо повече, тези суми би трябвало да се одобряват със зърно сол: може да бъде доста мъчно да се отделят средства, предопределени за финансиране на терористични действия, от други във виртуален портфейл, отбелязва Chainalysis, американска компания за разбор на блокчейн, в обява в блог.

„ [Невъзможно е] да се дефинира количествено какъв брой пари се трансферират посредством крипто, само че това се трансформира във все по-известен способ за финансиране “, споделя Райдър.

Възходът на Bitcoin, Ethereum и Dogecoin в света на тероризма може да бъде обяснено на първо място с простотата на осъществяване на транзакция, отбелязва Кийтинге: „ Лесно е и мога да направя подаяние от дивана си вкъщи. “ Освен това е доста по-бързо, в сравнение с да се постанова да откриете банкова сметка и да намерите медиатори, подготвени да трансферират средствата. „ Трябва ви единствено смарт телефон и/или преносим компютър “, прибавя Райдър.

Международните управляващи също поставят повече старания за противопоставяне на обичайните канали за финансиране на тероризма, тъй че тези групи се пробват да компенсират с нови способи за набиране на пари. „ Колкото повече оказваме напън върху обичайните способи на финансиране, толкоз повече те ще намират различни способи като крипто. И ние ставаме все по-добри в битката против обичайните способи на финансиране. Това е като балон: когато стиснеш една част, другата става по-голяма “, споделя Кийтинг.

Не толкоз анонимно

Хамас, Ал Кайда и Хизбула не се двоумят да съчетаят най-хубавото от двата свята Например, в този момент може да има измерение на криптовалута в потреблението на подправени неправителствени организации, класическо средство за финансиране на терористични групи. „ Те могат да отрежат най-хубавите 10 до 15 % и да ги обръщат в крипто, и по-късно да ги трансферират с цел да стане по-трудно за следене, " изяснява Райдър.

Интересът на терористичните придвижвания към тези нови способи за финансиране обаче не е толкоз мощен, колкото би могъл да допуска сегашният медиен звук, тъй като в последна сметка те не са толкоз анонимни, колкото ние „ Може да наподобява, че крипто е някакъв скришен метод за канализиране на средства, само че има накърнимост. Веднага откакто започнете блокчейн транзакции, те са проследими. Те не са толкоз потайни, колкото си мислят доста хора “, споделя Кийтинг.

Всъщност всички биткойн транзакции минават през блокчейна, който е цифровият еквивалент на книга, която е налична за всички. Разбира се, имената на тези, които трансферират или приемането на средствата не се появяват, само че е допустимо да се наблюдава всяко придвижване на средства и компании като Chainalysis и Elliptic са станали майстори в изкуството да наблюдават произхода им.

Разбира се, има способи тези транзакции да станат по-добри анонимни, само че те идват за сметка на лекотата и бързината – основните преимущества на потреблението на криптовалути за терористи и други нарушители. В последна сметка към момента е по-лесно и по-анонимно да доставяте на ръка куфари, цялостни с пари.

< strong> Тази публикация е превод на оригинала на френски. 

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР