САЩ и Индия се обявиха за едни от най-близките партньори

...
САЩ и Индия се обявиха за едни от най-близките партньори
Коментари Харесай

САЩ и Индия се обявиха за едни от най-близките партньори в света

САЩ и Индия се оповестиха за „ едни от най-близките сътрудници в света “ в общото официално съобщение след държавното посещаване на индийския министър председател Нарендра Моди във Вашингтон при своя хазаин президента Джо Байдън. Наред с тази и други значими формулировки двамата деликатно взеха наприцел Китай и Русия, разяснява Ройтерс.

Съединени американски щати са недоволни от продължаващите тесни връзки на Индия с Русия на фона на водената от Москва война в Украйна. По време на визитата си във Вашингтон Моди не загатна нито един път непосредствено Китай и Русия, а Байдън загатна единствено Китай, и то в отговор на журналистически въпрос. Но в общата декларация след траялата два часа и половина среща сред двамата Москва и Пекин наподобява попаднаха под прицела им, съобщи Българска телеграфна агенция.

Двамата водачи акцентираха значимостта на международния ред, учреден на правила, и показаха, че „ сегашният международен ред се гради на правилата в Устава на Организация на обединените нации, интернационалното право и зачитането на суверенитета на териториалната целокупност на страните “.

„ Съединени американски щати и Индия удостоверяват решимостта си да противодействат на всевъзможни опити за едностранно разрушение на мултилатералната система “, се споделя в декларацията им.

Двамата водачи „ показаха надълбоко безпокойствие от спора в Украйна и скърбят за ужасните и трагични филантропични последици “. Те означиха „ сериозното и разрастващо се отражение на войната върху международната икономическа система, в това число върху продоволствените артикули, горивата и енергийната сигурност и върху сериозно значими вериги на доставки “.

Двете страни дадоха обещание „ да продължат филантропичното подкрепяне за украинския народ и са съгласни с значимостта на следвоенното възобновяване на Украйна “.

Байдън и Моди „ повториха трайния си ангажимент за свободен, отворен, приобщаващ, кротичък и благоденстващ Индо-тихоокеански район, в който да се зачитат териториалната целокупност, суверенитетът и интернационалното право “. Те показаха „ безпокойствие от дейностите за практикуване на насила и възходящото напрежение “ в района и се оповестиха против всевъзможни дестабилизиращи или едностранни дейности за силово изменение на районното статукво.

Лидерите „ подчертаха значимостта на спазването на интернационалното право, изключително що се отнася до Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право (УНКЛОС), и на свободата на мореплаване и прехвръкване, при решаването на провокациите за учредения на правила морски правов ред, включително в Източно-и Южнокитайско море “.

В общата декларация Съединени американски щати и Индия наред с другото осъдиха севернокорейските ракетни тествания и ситуацията в Мианма, призовавайки за „ преход в Мианма към необятно представителна федерална демократична система “.

Байдън и Моди прикани Пакистан да вземе „ незабавни “ ограничения за гарантиране, че територията му няма да бъде употребена за трансгранични екстремистки набези.

Вашингтон удостовери и поддръжката си за това Индия да откри място на непрекъснат член в предстоящ реформиран Съвет за сигурност на Организация на обединените нации.

Съединени американски щати и Индия удостоверяват споделяните от тях „ общи полезности като свободата, демокрацията, правата на индивида, плурализма и даването на равни благоприятни условия за всички жители “, се добавя в официалното съобщение.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР