САЩ и Франция ще изградят у нас 4 ядрени блока

...
САЩ и Франция ще изградят у нас 4 ядрени блока
Коментари Харесай

Еленко Божков: Строим нови атомни централи! САЩ и Франция изграждат 4 блока в Козлодуй и Белене

САЩ и Франция ще изградят у нас 4 нуклеарни блока в Козлодуй и Белене, заяви на конференция зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков.

 

Предстои окончателното сключване на така наречен " фийд " (инженерингов) контракт за построяването на два блока по технология AP 1000 с американската нуклеарна компания " Уестингхаус " на площадката на АЕЦ " Козлодуй ", сподели Божков пред публицисти след присъединяване си в конференция за развиването на нуклеарната енергетика, която се организира в София през днешния ден.

По думите му главните цели на този контракт са оптималното присъединяване на българската промишленост в построяването на двата блока, оптимално потребление на съществуващата инфраструктура, както и добра цена на целия договор. Във връзка с построяването на 7-ми и 8-ми блок в АЕЦ " Козлодуй " следва подписването на междуправителствено съглашение сред България и Съединени американски щати. Преди да бъде подписано това съглашение, то би трябвало да бъде нотифицирано от Европейската комисия, а след подписването му от двете държавни управления да бъде утвърдено от българския парламент.

Същият инженерингов контракт следва да бъде създаден и подписан с френската енергийна компания " Електрисите дьо Франс " (EDF) за създаване на два блока от по 1000 мегавата, като се употребява съществуващото на площадката в Белене съветско съоръжение за ВВЕР-1000. Предстои доизграждането им с френска стандартна технология. Това ще бъде предмет на инженеринговия контракт с " Електрисите дьо Франс ". По същия метод, както със Съединени американски щати, ще бъде подписано междуправителствено съглашение сред България и Франция за построяването на тези два нуклеарни блока на площадката в Белене.

Френският изпълнителен шеф за нови мощности на " Електрисите дьо Франс " ще дойде в София на 4 април, с цел да се срещне със служебния министър на енергетиката Росен Христов, заяви Еленко Божков. След двустранния им диалог ще се организира и работна среща в по-голям формат. На 18 април в Белене ще бъдат на посещаване и оглед френски експерти от EDF, които ще прегледат доставеното съоръжение, съхранението му, както и съществуващата инфраструктура на плана.

В отговор на въпрос на Българска телеграфна агенция, зам.-министър Божков сподели, че в инженеринговите съглашения ще бъде заложено какво да бъде присъединяване на България в построяването на нуклеарните блокове. Божков посочи, че съглашението със Съединени американски щати е в доста напреднала фаза. В него ясно се показва, че се търси оптималната локализация – т.е. допустимо най-голямо потребление на опциите на българската промишленост, която да бъде привлечена за построяването на тези мощности. Той акцентира, че " Уестингхаус " има контракт за създаване на три нуклеарни блока в Полша, като България ще желае да работи и за производството на оборудването за нуклеарни мощности. В различен отговор за Българска телеграфна агенция Еленко Божков съобщи, че постоянно, когато има междуправителствено съглашение, взе участие страната като поръчител и като притежател на сходни планове. С какъв тъкмо % ще бъде държавното присъединяване, следва да се посочи.

Все още е рано да се приказва какви са прогнозните цени на вложенията. Рано е и да се каже какво ще е присъединяване на страната и на частните вложители.

Към този миг ползите на " Електрисите дьо Франс " и " Уестингхаус " са да вземат участие с преобладаващо финансиране в построяването на двата плана.

Очакванията са двата нуклеарни блока в АЕЦ " Белене " да бъдат подготвени през 2035 година, а през 2045 година 7-ми и 8-ми в АЕЦ " Козлодуй ", уточни служебният зам.-министър на енергетиката Еленко Божков, представен от Българска телеграфна агенция.

 

Доставката на свежо гориво

Наред с проектите за сключване на контракти и за строителство заместник-министърът приказва и за снабдяването на АЕЦ " Козлодуй " със свежо нуклеарно гориво. Според Божков няма закъснение в процеса по лицензирането на свежото нуклеарно горивото на " Уестингхаус ".

Договорът с американската компания за доставка на свежо нуклеарно гориво за 5-и блок на АЕЦ " Козлодуй " е за 10 години. Първата доставка ще е през 2024 година Предстои горивото да бъде лицензирано, като сега се показват докладите за това пред Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР), сподели Божков.

С френската компания " Фраматом " също е подписан 10-годишен контракт за доставка на свежо нуклеарно гориво - за 6-и блок на АЕЦ " Козлодуй ", добави зам.-министърът. Първата доставка ще се реализира през 2025 година. " Изключително положителни финансови условия. Окончателният контракт беше подписан на 24 март ", съобщи Еленко Божков.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !    

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР