САЩ и европейските страни все още се въздържат да използват

...
САЩ и европейските страни все още се въздържат да използват
Коментари Харесай

SWIFT – инструмент на световния финансов сектор и потенциално оръжие за санкциониране на Москва 

САЩ и европейските страни към момента се въздържат да употребяват основна финансова наказателна мярка, решавайки към този момент да не изключват Русия от системата SWIFT, която има преобладаващо значение за международните финансови преводи, отбелязва “Асошиейтед прес”.

Руската инвазия в Украйна провокира вълна от нови наказания, които имат за цел да изолират, санкционират и обиден стопански Русия в дълготраен проект. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи ограничавания върху износа за Русия и наказания против съветски банки и следени от страната компании.

Той зави, че изключването на Русия от интернационалната банкова мрежа SWIFT остава “опция”, откакто Киев изиска Москва да бъде извадена от този предпазлив механизъм, който обаче има главно значение за интернационалните банкови разплащания, съобщи “Франс прес”.

На въпрос на публицисти Байдън отговори, че решението да се прибегне до такава опция сега не съставлява споделена позиция с Европейския съюз. Той въпреки всичко увери, че новите наказания имат също толкоз мощно влияние, и даже по-силно.

Според френския министър на финансите Брюно Льо Мер, представен от “Ройтерс”, опцията за ампутиране на Русия от SWIFT остава “последна мярка”.
Но какво би станало, в случай че западните страни в последна сметка се решат да прибегнат до оръжието SWIFT, с цел да глобяват Москва след нашествието в Украйна?

Какво съставлява SWIFT? 

SWIFT е една от най-големите мрежи за междубанкови и финансови връзки, учредена през 1973 година. Едноименното сдружение – Общност за международна междубанкова финансова телекомуникация  (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) – е основано в Брюксел.

Дружеството не е листвано на борсата и е проведено под формата на кооператив от банки, като се показва за неутрално.
То е в основата на BIC-кода, който разрешава да се разпознава дадена банка посредством неповторим код от 8 до 10 знака, отразяващи името на банката, страната, в която е централата й, местонахождението й, както и офиса, обработил платежното разпореждане.

За какво служи SWIFT?

Създадена, с цел да размени остарялата технология на телекса, групата реализира няколко задания: пренос на платежни нареждания сред банки, нареждания за трансфер на средства на клиентелата на банките, нареждания за покупка и продажба на финансови активи и така нататък

Всичко това се прави посредством стандартизирани послания, позволяващи бърза, конфиденциална и евтина връзка сред финансовите институции.

Дружеството акцентира на уеб страницата си своята надеждност и твърди, че се употребява от над 11 000 банкови организации и мениджъри на активи, пазарни инфраструктури и компании в над 200 страни.

Ролята на SWIFT излиза отвън рамките на финансовата сфера: по силата на съглашение от средата на 2010 година сред Съединени американски щати и Европейски Съюз публично американските служби от финансовото министерство могат да имат достъп до европейски банкови данни чрез тази мрежа в името на битката с тероризма.

Какво съставлява SWIFT в Русия?

Според страницата на националната асоциация Россуифт (Rosswift), Русия е втората страна след Съединени американски щати по брой ползватели с към 300 банки и съветски институции, участващи в системата.

Над половината съветски кредитни организации са показани в SWIFT, прецизира асоциацията.

Москва обаче основава лични финансови инфраструктури, било за разплащания (карти “Мир”, замислени като еквивалент на “Виза” (Visa) и “Мастъркард (Mastercard), рейтинговата организация “Акра”, или съветската система за прехвърляния SPFS.

Има ли прецеденти?

През ноември 2019 година в границите на глобите на Съединени американски щати против Иран, SWIFT беше спрял краткотрайно достъпа на някои ирански банки до неговата мрежа.

Тогавашният министър на финансите Стивън Мнучин беше заречен сдружението да бъде подложено на американски наказания, в случай че дава услуги за финансова връзка на някои ирански финансови институции.

Макар и зависим единствено на белгийския регулатор, SWIFT се подчини единствено за няколко дни, определяйки мярката като почтена за жалост, само че съответстваща на интереса за непоклатимост и целокупност на международната финансова система като цяло.

Преди това Иран беше изключен от системата SWIFT от 2012 до 2016 година.

Надеждна опасност ли е това?

Тактически изгодите и вредите са противоречиви, съгласно шефа на института “Брюгел” Гунтрам Волф.

Да се прекъсне достъпът на дадена банка до системата SWIFT значи да й се забрани да получава или издава платежни нареждания посредством този канал. Косвено това значи и да се забрани на задгранични институции да правят преводи с тази банка.

А да се извади такава огромна страна като Русия може да докара до ускорение на създаването на конкурентна система, с Китай да вземем за пример. Докато успеваемостта на SWIFT става толкоз по-голяма, колкото повече участници има.

Според Волф това би основало същинска главоблъсканица, изключително за европейците, които имат огромен стопански продан с съветския комшия, включващ с изключение на всичко друго и газ.
Западът обсъждаше изваждането на Русия от SWIFT и малко след анексирането на Крим от Москва през март 2014 година.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР