САЩ и европейските им съюзници внасят огромни количества ядрено гориво

...
САЩ и европейските им съюзници внасят огромни количества ядрено гориво
Коментари Харесай

Русия продължава да печели милиарди от търговията с ядрено гориво със САЩ и Европа

САЩ и европейските им съдружници внасят големи количества нуклеарно гориво и нуклеарни материали от Русия, осигурявайки на Москва по този начин нужните й доходи от стотици милиони долари, които й разрешават да продължава да води войната си против Украйна, написа в резюме по тематиката Асошиейтед прес.

Продажбите, които не попадат под прелюдия санкционен режим, провокираха паниката на специалисти и политици, съгласно които вносът на съветско нуклеарно гориво оказва помощ да се финансира развиването на нуклеарния боеприпас на Русия и усложнява напъните за ограничение на военните качества на страната.

Зависимостта от съветски нуклеарни артикули и в частност от гориво за атомни реактори, оставя Съединени американски щати и техните съдружници изложени на риск от дефицит, в случай че съветският президент Владимир Путин реши да спре доставките.

Предизвикателството евентуално ще става по-осезаемо, защото доста страни се стремят да усилят производството на беземисионна сила, като част от битка против изменението на климата.

След началото на войната Русия е продала нуклеарни артикули за към 1,7 милиарда $ на европейски и американски компании, сочат търговски данни. Продажбите са осъществени, откакто Западът наложи строги наказания на Москва поради нашествието в Украйна през 2022 година, блокирайки вноса на съществени съветски артикули като нефт, газ, водка и хайвер.
 
Западът обаче не е податлив да ограничи и съветския експорт на нуклеарни артикули, защото той играе основна роля в поддържането на работата на доста реактори. Русия е доставила на атомната промишленост на Съединени американски щати към 12 % от нужните й количества уран през предходната година, по данни на американската организация за енергийна информация (EIA).

През 2022 година Европа е получила към 17 % от урана за своите реактори от Русия

Очаква се зависимостта от нуклеарната сила да нараства в бъдеще, защото доста страни я одобряват за опция на изкопаемите горива. Въпреки че атомните електроцентрали не създават нездравословни излъчвания, някои специалисти предизвестяват за съществуването на опасности при работата на реакторите, както и за предизвикването за безвредното запазване на нуклеарните боклуци.

Към момента в развой на създаване са към 60 реактора по целия свят, а още 300 са в стадий на обмисляне.

Много от 32-те страни, употребяващи деленето на атома за мирни цели посредством своите към 440 реактора, внасят уран от съветската държавна енергийна корпорация " Росатом " и нейните филиали. Компанията е водач в света по обогатяване на уран и е на трето място по произвеждане на нуклеарно гориво, съгласно годишния отчет на компанията за 2022 година

" Росатом ", която строи 33 нови реактора в 10 страни по света, и неговите дъщерни сдружения, са изнесли артикули и материали, свързани с нуклеарната енергетика, на стойност към 2,2 милиарда $ предходната година, съгласно търговски данни, оценени от Кралския институт за проучвания в региона на сигурността и защитата (Royal United Services Institute - RUSI), мозъчен концерн основан в Лондон.

Тази сума евентуално е доста по-голяма, защото е мъчно да се наблюдава целия съветски експорт на нуклеарни артикули, считат специалистите на института.

През февруари те оповестиха данни, съгласно които продажбите в чужбина на съветско нуклеарно гориво и технологии са се нараснали с повече от 20 % през 2022 година на годишна база.

Същевременно покупките от членове на Европейския съюз са достигнали до най-високото си равнище от три години.

Главният изпълнителен шеф на " Росатом " Алексей Лихачов съобщи пред съветското издание " Известия ", че експортният бизнес на компанията би трябвало да доближи 200 милиарда $ през идното десетилетие. Този рентабилен граждански бизнес обезпечава сериозно значими средства за другата огромна отговорност на " Росатом ", а точно планиране и произвеждане на нуклеарния боеприпас на Русия, предизвестяват специалисти.

" Украйна не схваща за какво към момента не са въведени наказания против " Росатом " и нейното управление ", акцентира украинският президент Володимир Зеленски през май.

Защитниците на нуклеарната сила считат, че Съединени американски щати и някои европейски страни ще се сблъскат с компликации, в случай че решат да спрат вноса на съветски нуклеарни артикули. Ядрената енергетика в Съединени американски щати, която значително разпорежда поръчките за своето гориво на външни реализатори, е произвела близо 20 % от електрическата енергия в страната през 2022 година

Стойността на съветското нуклеарно гориво и артикули, доставени за Съединени американски щати, е достигнала 871 милиона $ предходната година, по отношение на 689 милиона $ през 2021 година и 610 милиона $ през 2020 година, съгласно Бюрото за броене на популацията на Съединени американски щати (Census Bureau).

По отношение на количествата - вносът на уранови артикули от Русия в Съединени американски щати съвсем се е удвоил - от 6,3 тона през 2020 година до 12,5 тона през 2022 година, съгласно данни на аналитичната компания " Импорт джиниъс " (Import Genius).

Причините за зависимостта от съветски нуклеарни доставки датират още от десетилетия. Американската уранова индустрия претърпя проваляне след Договора за неразпространение на нуклеарните оръжия от 1993 година, което докара до вноса на на ниска цена оръжеен уран от Русия, споделят специалисти.

Американските атомни електроцентрали са закупили едвам 5 % от нужния им уран от локални снабдители през 2021 година, последната година, за която има публични данни за производството в страната, демонстрират данни на Агенцията за енергийна информация.

Най-големият източник на уран за американските централи е бил Казахстан, от които са пристигнали към 35 % за доставките за Съединени американски щати през 2022 година Казахстан е най-големият производител на уран в света.

Администрацията на Байдън разгласи, че се пробва да съживи локалния рандеман на уран и производството на нуклеарно гориво, а Конгресът вкара законодателство за ускорение на този развой.

" Изключително значимо е да спрем да финансираме съветския държавен нуклеарен монополист " Росатом ", сподели сенатор Джон Барасо, републиканецът, който показа законодателство за финансиране на американската верига за доставки на нуклеарно гориво по-рано през годината. " Ние също би трябвало да осигурим сигурност на пазара на доставчиците на нуклеарно гориво в Америка ", добави той.

Европа е в затруднено състояние значително, тъй като има 19 проектирани от Русия реактора, ситуирани в пет страни, които са напълно подвластни от съветското нуклеарно гориво.

Франция също разчита от дълги години на доставките на обогатен уран от Русия. В отчет, оповестен през март, екологичната организация " Грийнпийс ", базирайки се на данни на Организация на обединените нации, заяви, че френският импорт на съветски обогатен уран се е нараснал от 110 тона през 2021 година до 312 тона през 2022 година

Европа е похарчила близо 828 милиона $ (около 750 милиона евро) през предходната година за артикули, създадени от съветската нуклеарна индустрия, в това число горивни детайли, нуклеарни реактори и уреди, съгласно европейската статистическа работа Евростат.

На този декор някои европейски страни подхващат стъпки, с цел да се откажат от съветския уран. В началото на спора в Украйна Швеция отхвърли да закупи съветско нуклеарно гориво. Финландия, която разчита на съветски доставки за два от петте си реактора, анулира договорка с " Росатом " за създаване на нова атомна електроцентрала.

Финландската енергийна компания " Фортум " (Fortum) също разгласи, че е сключила съглашение с американската " Уестингхаус електрик " (Westinghouse Electric) за доставки на гориво за два от реакторите й, откакто изтекат договорите, които е подписала с дъщерното сдружение на " Росатом " - ТВЕЛ, през идващите седем години.

Чехия също се пробва да се откаже от съветските доставки и се обърна към " Уестингхаус електрик " и френската компания " Фраматом " (Framatome) за бъдещи доставки на горивни касети за единствената й атомна електроцентрала, зареждана сега от ТВЕЛ. Новите доставки се чака да стартират през 2024 година

Словакия и България, две други страни, които разчитат на ТВЕЛ за нуклеарно гориво, също са се обърнали към разнообразни снабдители.

Българска телеграфна агенция напомня, че в края на предходната година АЕЦ " Козлодуй " ЕАД и " Уестингхаус Електрик Швеция АВ " подписаха контракт за доставка на свежо нуклеарно гориво за 5 блок на атомната ни централа. В средата на 2024 година се чака да бъде заредено горивото на " Уестингхаус ", като тази година би трябвало да бъде получен цялостният лиценз на нуклеарното гориво.

На 2 август Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) приключи прегледа за официална прецизност на подаденото от АЕЦ " Козлодуй " заявление за издаване на позволение за осъществяване на поетапен преход на блок 5 на нуклеарната електроцентрала към употреба с нов вид нуклеарно гориво RWFA, създадено от " Уестингхаус ".

Договорът за доставка на гориво, подписан сред българската страна и " Росатом ", изтича през 2025 година, заяви предишния месец енергийният министър Румен Радев.

" Въз основа на очевидните вероятности (за диверсификация на доставките на гориво) би било заслужено да се каже, че " Росатом " е изгубила европейския си пазар ", сподели Владимир Сливяк, съпредседател на съветската екологична група " Екодифенс " (Ecodefense).

Това, което остава неразбираемо, съгласно Сливяк, е по какъв начин Унгария и Франция ще се оправят с откъсването от съветските доставки. Франция не е изразила сходно предпочитание. Унгария, която поддържа тесни връзки с Русия, е изцяло подвластна от Москва, с цел да обезпечи гориво за своята атомна електроцентрала, разполагаща с четири реактора. Будапеща възнамерява да разшири централата с два реактора на " Росатом " - план, който се финансира с кредитна линия от 10 милиарда евро от съветска банка. Експерти настояват, че тези реактори ще разчитат напълно на съветско нуклеарно гориво в продължение на години, в случай че не и десетилетия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР