САЩ и България дадоха днес началото на Стратегическия диалог на

...
САЩ и България дадоха днес началото на Стратегическия диалог на
Коментари Харесай

Какъв е резултатът от първия ден на Стратегическия диалог със САЩ

САЩ и България дадоха през днешния ден началото на Стратегическия разговор на високо равнище, който би трябвало да попълни с съответни договорености, контракти и периоди рамката за стратегическо партньорство, за която се договориха през ноември президентът Доналд Тръмп и министър председателят Бойко Борисов на срещата им в Белия дом.

От главното от днешния ден, показано от публично известие на посолството в София, отсъства тематиката за положението на медиите и ролята на гражданското общество в България - тематика, повдигана два пъти от дипломат Херо Мустафа.

Ето главните доворености през днешния ден:

- Съединени американски щати приветстваха неотдавна подхванатото от страна на България деяние за придобиване на 20 % дял от собствеността и разглеждане на опцията за запазване на потенциал от плаващата платформа за предпазване и регазификация край Александруполис.

- и двете страни подчертаха нуждата от развиване, разполагане и комерсиализация на 5G мрежи на основата на правилата за свободна и почтена конкуренция, бистрота и господство на закона и да предизвикват присъединяване на надеждни снабдители на мрежови хардуер и програмен продукт.

- и двете страни се договориха да разработят десетгодишна Пътна карта за двустранно съдействие в региона на защитата, която ще помогне на България в напъните за рационализация, ще способства за построяването на качества за въздържане и защита против закани във всички сфери и ще усъвършенства оперативната съгласуемост.

- помощник-държавният секретар по консулските въпроси на Съединени американски щати ще посети България през март 2020 година, с цел да разиска програмата за безвизово пътешестване на Съединени американски щати и други въпроси.

- в близко бъдеще Съединени американски щати ще изпратят в България нов експертен екип, който ще има за цел да поддържа превръщането на България в районен енергиен център (хъб) и насърчаването на енергийната диверсификация на територията на Балканите.

- работейки взаимно, нашите две държавни управления ще продължат настоящия си разговор за върховенството на закона, в това число по законодателни и процедурни оферти за подсилване на българските държавни институции, тъй че те да бъдат по-независими, транспарантни и ефикасни.

Пълен текст на известието можете да прочетете тук.

Днес в делегацията участваха:

– Матю Бойс - заместник-помощник държавният секретар за Централна Европа и специфичен делегат по въпросите на Холокоста води делегация от Съединени американски щати

– Дейвид Костеланчик – Директор на Службата за Централна и Южна Европа към Държавния департамент;

– Скот Париш – Ръководител на политическата секция към Службата по въпроси, свързани с Русия към Държавния департамент;

– Колин Клиъри – Директор на Бюрото по енергийни запаси за Европа, Африка и Западното полукълбо към Държавния департамент;

– Алтън Буланд – Директор за европейската политика – Централна и Южна Европа – в кабинета на Секретаря по защитата към Департамента по защита на САЩ;

– Пол Веки – Регионален шеф за Централна и Източна Европа и Близкия изток в Службата за развиване, подкрепяне и образование на задгранични прокурори към Департамента по правораздаване.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР